Gå til sidens indhold

Retten på Færøerne

12 mar 2020

Retten på Færøerne

Dom 27.mai 2011

Dom 27.mai 2011

Anklagemyndigheden
mod
T
født den (…)
boende (…)

Anklageskrift fra Landfogeden på Færøerne er modtaget den 8. marts 2011.
T er tiltalt for overtrædelse af :

færdselslovens § 23, stk. 1 og § 32, stk. 2, jf. § 58 a, stk. 1 - ved den 15. januar 2011 ca. kl.16.45  i Norðskáli, i krydset Norðskála/vejen um Brúnna um Streymin at have ført personbil () uden at optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, idet han, under væsentlig tilsidesættelse af  hensyn til færdselssikkerheden, undlod at overholde sin ubetingede vigepligt i krydset, selvom dette er tilkendegivet ved afmærkning på stedet, hvorved han påkørte bus () med materiel skade af køretøjerne til følge. 

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om bødestraf.

Anklagemyndigheden har endvidere påstået, at tiltalte skal frakendes retten til at føre motordrevet køretøj, hvortil der kræves kørekort, dog ikke knallert, og at frakendelsen skal ske betinget, jf. færdsels­lovens  § 59 a, stk. 1, jf. § 59 og § 59 c.

Tiltalte har nægtet sig skyldig.

Der er under sagen afgivet forklaring af tiltalte og vidneforklaring af NN. Forklaringerne fremgår af retsbogen, hvortil der henvises.

Der har været fremlagt skitse/kort over uheldsstedet.

Rettens bemærkninger:

Tiltalte har erkendt de i anklageskriftet nævnte faktiske hændelsesforløb, der understøttes af sagens oplysninger, men har anført, at hans fod, eventuelt på grund af regnen den pågældende dag, gled på koblingen, hvorfor han ikke var i stand til at bringe bilen til standsning.

Tiltalte findes på den baggrund, og da det anførte om koblingen ikke kan føre til et andet resultat, skyldig i overensstemmelse med anklageskriftet.

Straffen fastsættes til en bøde på 1.500 kr., jf. færdselslovens § 58 a, stk. 1, jf. § 23, stk. 1, og § 32, stk. 2.

Forvandlingsstraffen fastsættes til fængsel i 6 dage.

En manglende overholdelse af en ubetinget vigepligt medfører, uden hensyn til, om der er noget at bebrejde vedkommende, som udgangspunkt en betinget frakendelse af førerretten.

Herefter, og da det anførte om koblingen heller ikke i forhold til spørgsmålet om frakendelse kan føre til et andet resultat, jf. også U2008.2367.Ø, findes tiltalte at have ført motordrevet køretøj på en sådan måde, at førerretten skal frakendes ham, jf. færdselslovens § 59 a, stk. 1, jf. stk. 2.

Tiltalte beholder dog fører­retten, hvis han ikke inden for 3 år fra endelig dom igen fø­rer motordrevet køretøj på en sådan måde, at førerretten skal frakendes ham, jf. færdselslovens § 59 c.

Det følger af færdselslovens § 18 c, stk. 4, at tiltalte desu­den skal bestå en kontrollerende køreprøve.

                                                     Thi kendes for ret :

Tiltalte, T, straffes med en bøde på 1.500 kr.

Forvandlingsstraffen er fængsel i 6 dage.
Tiltalte frakendes retten til at føre motordrevet køre­tøj, der kræver kørekort, dog ikke knallert.

Tiltalte beholder dog førerretten, hvis han ikke igen inden for 3 år fra endelig dom fører motordrevet køretøj på en så­dan måde, at førerretten skal frakendes ham.
Tiltalte skal betale sagens omkostninger.