Gå til sidens indhold

Føroya Rættur

22 feb 2021

Føroya Rættur

Avsagdur tann 18. maj 2016

3 ára fongsul fyri neyðtøku og neyðtøkuroynd

D O M

 

afsagt den 18. maj 2016

 

Rettens nr. (…)

Politiets nr. (…)

 

Anklagemyndigheden

mod

T

født den (…) 1996

boende (…)

 

Sagens baggrund og parternes påstande.

 

Anklageskrift fra Landfogeden på Færøerne er modtaget den 4. april 2016.

 

T er tiltalt for overtrædelse af

 

1.

straffelovens § 216, stk. 1 - voldtægt - ved om natten den 22. november 2014 på adressen (…) i Tórshavn at have indfundet sig i F1’s soveværelse, hvor han ved vold eller trussel om vold tiltvang sig samleje med F1 ved at have taget hendes trusser af og indført sit lem i hendes kønsdel, hvorefter hun forsøgte at vride sig løs, men blev fastholdt af tiltalte, som på ny indførte sit lem i hendes kønsdel, ligesom tiltalte under forløbet udtalte “Koyr hann í munnin, koyr hann í munnin” (oversættelse: Tag den i munden, tag den i munden) eller lignende, mens han holdt sit kønslem i hånden.

 

2.

Principalt:

straffelovens § 216, stk. 1, jf. § 21 - forsøg på voldtægt - ved den 30. september 2015 kort før kl. 23.57 på Sjúrðargøta ved Sjónleikahúsið i Tórshavn ved vold eller trussel om vold at have forsøgt at tiltvinge sig samleje med F2, idet tiltalte tog fast i F2 bagfra og fastholdt sit greb, selvom hun råbte “Lat meg vera! Fuck av! Lat meg fáa frið” (Oversættelse: Lad mig være! Fuck af! Lad mig gå fred) eller lignende for derefter at vælte hende ned på  jorden og lave samlejebevægelser mod hendes krop samtidig med, at han flere gange udtalte “Nú skulu vit mogga. Nú skal eg mogga vid tær. Nú skalt tú mogga við mær” (oversættelse: Nu skal vi kneppe. Nu skal jeg kneppe med dig. Nu skal du kneppe med mig), eller lignede, hvilket fik F2 til at slå ud efter tiltalte og råbe, hvorefter tiltalte lagde sin hånd over hendes mund for at standse skrigene - hvilket dog mislykkedes på grund af hendes modstand — for efterfølgende at foretage kraftig berøring af hendes kønsdele uden på tøjet. F2 vedblev med at gøre modstand ved at skrige og sparke ud efter tiltalte, hvilket til sidst fik ham til at opgive sit forehavende og undløbe fra stedet.

 

Subsidiært:

straffelovens § 232, jf. til dels § 21, § 244 og § 260, stk. 1, nr. 1 - blufærdighedskrænkelse og til dels forsøg herpå, vold og ulovlig tvang - ved den 30. september 2015 kort før kl. 23.57 på Sjúrðargøta ved Sjónleikahúsið i Tórshavn overfor F2 under følgende forløb at have krænket hendes blufærdighed, udøvet vold mod og ulovlig tvang overfor hende, idet tiltalte tog fast i F2 bagfra og fastholdt sit greb, selvom hun råbte “Lat meg vera! Fuck av! Lat meg fáa frið! (Oversættelse: Lad mig være! Fuck af! Lad mig få fred) eller lignende for derefter at vælte hende ned på jorden og lave samlejebevægelser mod hendes krop samtidig med, at tiltalte flere gange udtalte “Nú skulu vit mogga. Nú skal eg mogga við tær. Nú skalt tú mogga við mær” (oversættelse: Nu skal vi kneppe. Nu skal jeg kneppe med dig. Nu skal du kneppe med mig), eller lignede), hvilket fik F2 til at slå ud efter ham og råbe, hvorefter tiltalte lagde sin hånd over hendes mund for at standse skrigene - hvilket dog mislykkedes på grund af hendes modstand - for efterfølgende at foretage kraftig berøring af hendes kønsdele uden på tøjet. F2 vedblev med at gøre modstand ved at skrige og sparke ud efter tiltalte, hvilket til sidst fik ham til at opgive sit forehavende og undløbe fra stedet.

 

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om frihedsstraf.

Tiltalte har nægtet sig skyldig. 

Forurettede F1 har nedlagt påstand om, at tiltalte skal betale 70.000 kr. i godtgørelse for tort til F1.

Forurettede F2 har nedlagt påstand om, at tiltalte til F2 skal betale  godtgørelse for tort med  70.000 kr., erstatning for ødelagt tøj med 1.500 kr., samt erstatning for mulige udgifter til psykologbehandling med 11.400 kr.

 

Tiltalte  har påstået frifindelse for kravene bortset for kravet om erstatning for ødelagt tøj.

 

Oplysningerne i sagen

Der er afgivet forklaringer af tiltalte og af vidnerne F1, V1, V2 og F2.

Forklaringerne er lydoptaget. Forklaringerne gengives ikke i dommen.

Der har været fremlagt politiattest af 11. oktober 2015 og fotomappe.

Af politiattesten fremgår, at der ved undersøgelse af  F2 den 1. oktober 2015 kl. 04.05 blev konstateret følgende objektive fund:

 

"1.  Hoved bagfra ca. 5 kronestort område, hvor der er rødme som efter stumpstød/slag (opadtil ved parietale - occipitale overgang)

  1.  På højre overarm ses rødligt aftryk fra hendes trøje.
  2.  På venstre overarm ses lidt rødme fortil på overarmen, ca. midt på overarmen.
  3.  Blødning fra venstre næsebor.
  4.  Der ses et rødt kradsemærke midt på panden, som hun oplyser, kom ved at brillerne blev skubbet op i panden.
  5.  Højre knæ ses et rødt mærke på ydre side og lidt under knæskalsniveau.
  6.  Rødt mærke på indersiden og under knæskalniveau.
  7.  Små blodsprængninger på siden af højre hofte.
  8.  Øverst mellem de store skamlæber ses et ca. 1 cm aflangt rødt mærke, som er lettere ømt."

 

En retspsykiatrisk erklæring af 5. marts 2016 fra overlæge (…) indeholder følgende

 

"...

Konklusion:

 

(…)

 

Af Retslægerådets erklæring af 18. april 2016 fremgår:

 

(…)

 

Tiltalte er tidligere straffet af betydning for sagen:

 

ved    Færøernes Rets dom af 26. februar 2014 med fængsel i 6 måneder, hvoraf 4 måneder blev gjort betinget med en prøvetid på 1 år under tilsyn af Kriminalforsorgen på vilkår, for overtrædelse af straffelovens § 232, § 285, stk. 1, jf. § 276, til dels § 21, § 293a, jf. § 23, og § 216, jf. § 224, § 223a, jf. § 21.

Tiltalte har under denne sag været frihedsberøvet fra den 19. oktober 2015. Frihedsberøvelsen er opretholdt efter dom.

Rettens begrundelse og afgørelse:

Forhold 1:

Efter F1s troværdige og sammenhængende vidneforklaring er det bevist, at tiltalte har handlet således, som det er beskrevet i anklageskriftet, alene med den fravigelse, at der efter forurettedes forklaring ikke er grundlag for at fastslå, at tiltalte trak forurettedes trusser af.

Retten finder det herunder bevist, at tiltalte ved anvendelse af mekanisk tvang tiltvang sig samlejet, idet han fastholdt og pressede forurettede ned på sengen. Retten forkaster således tiltaltes forklaring om, at forurettede ringede efter tiltalte og derefter frivilligt gik i seng med og havde samleje med ham. 

Det må anses for ubetænkeligt at lægge til grund, at tiltalte ved at have indfundet sig i den ældre kvindes soveværelse, hvor hun lå og sov, og, uden at der tidligere havde været nogen seksuel kontakt mellem dem, at have trukket dynen væk fra hende, kastet sig ned oven på hende og fuldt påklædt uden videre have gennemført samleje, har indset, at dette, uanset at forurettede ikke ydede væsentlig modstand, skete mod forurettedes vilje.

Tiltalte er derfor skyldig i fuldbyrdet voldtægt, der henset til, at parterne kendte hinanden godt i forvejen, må anses for en kontaktvoldtægt.

 

Forhold  2:

Efter F2s troværdige og sammenhængende vidneforklaring er det bevist, at tiltalte har handlet således, som det er beskrevet i anklageskriftet.

Det lægges til grund, at tiltalte bagfra overfaldt og fastholdt forurettede, tvang hende ned at ligge og foretog samlejebevægelser, mens han udtalte, at han ville "mogga" hende. Retten finder, at det fremgår af tiltaltes handlinger og adfærd, at tiltalte havde til hensigt at voldtage forurettede, således at tiltalte herefter er skyldig i forsøg på overfaldsvoldtægt i overensstemmelse med den principale tiltale.

Efter forurettedes forklaring lægges det endvidere til grund, at det var som følge af forurettedes modstand og skrig, at tiltalte afstod fra at fuldbyrde gerningen, og at der således ikke er grundlag for straffrihed efter straffelovens § 22.

 

Retslægerådet har vurderet, at tiltalte er omfattet af straffelovens § 69, men Retslægerådet kan ikke pege på foranstaltninger, jf. samme lovs § 68, 2. pkt., som mere formålstjenlige end eventuelt forskyldt straf, til imødegåelse af risikoen for ny kriminalitet.

 

Retten finder derfor ikke grundlag for at anvende særforanstaltninger i stedet for at idømme straf.

 

Straffen fastsættes herefter til fængsel i 3 år, jf. straffelovens § 216, stk. 1, jf. § 21.

 

Retten har ved strafudmålingen lagt vægt på lovovertrædelserne grovhed og de dermed forbundne krænkelser og overgreb. Det er tillagt betydning i skærpende retning, at tiltalte tidligere er straffet for ligeartet kriminalitet, og at forhold 1 er begået i prøvetiden for den betingede dom af 26. februar 2014. Der er taget hensyn til den skærpelse af strafniveauet for voldtægt, der fandt sted i forbindelse med anordning nr. 1139 af 4. december 2009 om ikrafttræden for Færøerne af forskellige love om ændring af straffeloven.

 

Erstatning:

De forurettedes erstatningspåstande tages til følge som nedenfor bestemt.

 

Kravene forrentes efter § 16 i erstatningsansvarsloven.

Tortgodtgørelsen til F1 er fastsat i overensstemmelse med normalniveauet for tortgodtgørelse i forbindelse med fuldbyrdet voldtægt.

Efter oplysningerne om de psykiske eftervirkninger, som krænkelsen af F2 har medført for denne, er tortgodtgørelsen til F2 fastsat højere end normalniveauet for tortgodtgørelse i forbindelse med voldtægtsforsøg.

Påstanden om erstatning for eventuelle udgifter til psykologbehandling er ikke taget under påkendelse og henvises til Erstatningsnævnet eller til civilt søgsmål, jf. § 992 i retsplejeloven for Færøerne.

 

Thi kendes for ret:

 

Tiltalte, T, straffes med fængsel i 3 år.

Tiltalte betaler sagens omkostninger.

Inden 14 dage skal tiltalte, T, betale

 

60.000 kr. til F1, (…), og

51.500 kr. til F2, (…).

 

Beløbene forrentes med procesrente fra 17. juni 2016.