Gå til sidens indhold

Retten i Herning

29 jan 2016

Retten i Herning

Racistiske udtalelser på facebook

39-årig mand fra Ikast/Brande blev straffet med en bøde på 3.000 kr. for racistiske udtalelser på facebook

En 39-årig mand var ved Retten i Herning tiltalt for overtrædelse af straffelovens § 266b, racismeparagraffen, ved den 9. januar 2015 på Den Korte Avis´ facebook side at have skrevet ”Hvornår laver vi danskere et kalifat. Slå muslimer ihjel, når vi ser dem J” Manden forklarede i retten, at han en uge før terrorangrebet i januar måned 2015 i Paris havde læst en artikel fra Islamisk Stat om, at muslimer ville lave et kalifat og slå de vantro ihjel, hvilket var baggrunden for, at han skrev en kommentar. Manden anførte videre, at kommentaren alene var et spørgsmål, og at der var tale om en joke, hvilket han understregede ved at sætte en smiley bagefter. Endeligt forklarede han, at han havde lavet en skrivefejl ved at sætte et punktum mellem ”kalifat og Slå muslimer…” Der skulle rettelig have stået ”om at” sådan at sætningen havde lydt ”hvornår laver vi danskere et kalifat om at slå muslimer ihjel, når vi ser dem.”  Retten dømte manden og anførte i sin begrundelse, at han i sin kommentar på facebook, som er et offentligt rum, havde opfordret læserne til at slå muslimer ihjel, og at det var en alvorlig trussel mod en gruppe af mennesker med et bestemt religiøst tilhørsforhold. Retten anførte videre, at manden selv var ansvarlig for at rette sine ytringer for stave- og slåfejl, og at han derfor måtte bære risikoen for, at sætningerne ifølge hans forklaring indeholdt skrive- og stavefejl. Retten anførte endeligt, at bødestørrelsen var i overensstemmelse med sædvanlig retspraksis for et førstegangs tilfælde på området.

Manden ankede dommen til Vestre Landsret.

SS 99-3374/2015