Gå til sidens indhold

Retten i Herning

05 apr 2017

Retten i Herning

Dom i nævningesag om drab og nytårsbrand

En 48-årig mand er i dag idømt fængsel på livstid for drabet på en 54-årig kvindelig bekendt og ildspåsættelse af hendes ejendom

Et enigt nævningeting fandt den tiltalte skyldig i nytårsaften 2015 at have kvalt kvinden med et elkabel og muligvis sat gaffatape for hendes mund. Nævningetinget fandt ham endvidere skyldig i efterfølgende at have sat ild til hendes ejendom for at skjule drabet. Nævningetinget fandt ham endvidere skyldig i på afdødes MobilePay at have overført 3.000 kr. til sig selv efter forinden forgæves at have forsøgt at overføre beløb på 20.000 kr., 5.000 kr. og 4.000 kr., hvilke beløb ikke kunne overføres, da de oversteg den maksimale grænse for overførsler på MobilePay. Endelig fandt nævningetinget ham skyldig i tyveri af strømper, kaffe, cigaretter og forskellige Knorr-produkter mv. fra afdøde.
 
Retten lagde først og fremmest vægt på, at karakteren af de transaktioner, der var foretaget på afdødes MobilePay omkring det formodede drabstidspunkt viste, at transaktionerne ikke kunne være foretaget af afdøde. Endvidere havde tiltalte ikke noget alibi for det tidsrum, hvor disse var foretaget, og retten tilsidesatte tiltaltes forklaring om, at han havde været på sin bopæl for at hente en skjorte og var faldet i søvn og samtidig havde glemt sin mobiltelefon hos kæresten, som utroværdig. Retten fandt herefter helt at kunne udelukke, at andre end tiltalte havde foretaget de pågældende transaktioner på afdødes MobilePay. Der var endvidere intet, der udelukkede, at tiltalte kunne have antændt branden i forbindelse hermed, selvom den først blev opdaget ca. 5 timer senere lige efter nytår. Tiltalte, der for 20 år siden var dømt for at have kvalt en anden kvindelig bekendt og for at have stjålet fra hende i samme forbindelse, havde i chat-beskeder med afdøde givet udtryk for et ønske om at være kæreste med hende, hvilket ikke umiddelbart var blevet gengældt. Tiltaltes økonomi var heller ikke særlig god. Efter en samlet vurdering af disse forhold fandt retten ham herefter skyldig som ovenfor anført.
 
Der blev afgivet 8 stemmer for fængsel på livstid og 4 stemmer for fængsel i 16 år. Efter stemmeflertallet blev straffen herefter fastsat til fængsel på livstid.
 
Tiltalte, der havde siddet varetægtsfængslet siden den 6. januar 2016, blev efter dommen fortsat varetægtsfængslet. Han ankede dommen med påstand om frifindelse.
 
Rettens sag nr. SS 4613/2016.