Gå til sidens indhold

Retten i Herning

08 mar 2018

Retten i Herning

5 år og 6 måneders fængsel for hjemmerøveri hos 85-årig

5 år og 6 måneders fængsel for hjemmerøveri hos 85-årig.

En 51-årig mand var tiltalt for i forening med en ukendt medgerningsmand at have begået hjemmerøveri og grov vold mod en 85 -årig kvinde, der boede alene på landet, samt mod hendes 72-årige bror, der tilfældigt kom til stede under røveriet og forsøgte at tilkalde hjælp.

Et enigt nævningeting fandt det bevist, at der var tale om et egentligt hjemmerøveri, og at der var udøvet grov vold mod de forurettede, der blandt andet blev bagbundet med gaffatape og udsat for stød med en strømpistol. Udbyttet ved røveriet var godt 4.000 kr. og noget sølvtøj.

På det sted, hvor broren havde sloges med den ene gerningsmand, blev der fundet en lommelygte med kæde og et head-set til at komme i øret. På begge dele fandtes dna, der med højeste sandsynlighed svarede til tiltaltes dna, ligesom der på headsettet blev fundet dna, der med tilsvarende sandsynlighed svarede til brorens.

Tiltalte forklarede i retten, at han havde fået lignende effekter stjålet fra sin uaflåste bil. Forklaringen blev delvist bekræftet af tiltaltes kæreste, som også havde været sigtet i sagen.

På gerningstidspunktet afsonede tiltalte en dom i fodlænke, men havde haft tilladelse til at være væk fra hjemmet i 2 timer dagligt. Der var ikke gps i fodlænken, og det kunne ikke udelukkes, at tiltalte havde begået røveriet inden for det tidsrum, hvor han var registreret borte fra hjemmet.

Hos tiltalte fandtes på en computer en lydfil, hvor tiltaltes kæreste ca. ½ år tidligere havde ringet til den 85-årige og udgivet sig for at være en anden. Tiltalte og kæresten forklarede i retten, at baggrunden herfor havde været, at kæresten ville hjælpe tiltalte med at finde en ejendom, som han kunne leje, selvom der intet blev nævnt herom under samtalen.

Nævningetinget tilsidesatte tiltaltes og kærestens forklaringer som utroværdige og fandt efter en samlet bedømmelse, at det var bevist, at tiltalte var den ene gerningsmand.

Der blev afgivet 2 stemmer for fængsel i 6 år, 6 stemmer for fængsel i 5 år og 6 måneder og 4 stemmer for fængsel i 5 år.  Straffen blev herefter fastsat til fængsel i 5 år og 6 måneder.

Tiltalte ankede dommen med påstand om frifindelse.

Sagen er behandlet under SS-3796/2017.