Gå til sidens indhold

Østre Landsret

15 dec 2023

Østre Landsret

Midlertidige forbud og påbud − gyldighed af Biogens patent

Dom afsagt: 15. december 2023

Østre Landsret har den 15. december 2023 afsagt kendelse i tre sambehandlede kæremål om midlertidige forbud og påbud til henholdsvis Sandoz A/S og Viatris ApS med hensyn til fremstilling, udbud, markedsføring mv. af to lægemidler til behandling af multipel sklerose.

Østre Landsret har den 15. december 2023 afsagt kendelse i tre sambehandlede kæremål om midlertidige forbud og påbud til henholdsvis Sandoz A/S og Viatris ApS med hensyn til fremstilling, udbud, markedsføring mv. af to lægemidler til behandling af multipel sklerose. Sagen angik navnlig spørgsmålet om gyldigheden af det af Biogen International GmbH og Biogen (Denmark) A/S (”Biogen”) påberåbte patent.

Landsretten tog indledningsvis stilling til, om de forbud og påbud, som Sø- og Handelsretten havde meddelt Sandoz A/S efter anmodning fra Biogen, skulle ophæves. Sandoz A/S havde navnlig begrundet sin anmodning om ophævelse med, at Sø- og Handelsretten i en tilsvarende forbuds- og påbudssag, som Biogen havde anlagt mod Viatris ApS, ikke havde fundet grundlag for at tage Biogens anmodning om forbud til følge, fordi Sø- og Handelsretten i den pågældende sag havde anset Biogens patent for ugyldig. Landsretten stadfæstede Sø- og Handelsrettens kendelse om ikke at ophæve de til Sandoz A/S meddelte forbud og påbud.

Landsretten stadfæstede endvidere Sø- og Handelsrettens kendelse om at meddele midlertidigt forbud og påbud til Sandoz A/S. Landsretten meddelte endelig, betinget af sikkerhedsstillelse på 1 mio. kr., midlertidigt forbud til Viatris ApS og ændrede dermed Sø- og Handelsrettens kendelse om ikke at meddele forbud til Viatris ApS. Landsretten fandt herved, at den formodning, der som udgangspunkt består for et udstedt patents gyldighed, ikke var svækket på en sådan måde, at forbud og påbud ikke kunne meddeles.

Landsrettens kendelse kan læses her.

Sø- og Handelsrettens kendelser kan læses her:

BS-31825/2022-SHR
BS-31825/2022-SHR
BS-28336/2022-SHR

Sagen har været behandlet af landsrettens 10. afdeling under sagsnumrene BS-27713/2023-OLR, BS-5667/2023-OLR og BS-7310/2023-OLR.