Gå til sidens indhold

Procesbevillingsnævnet

20 jun 2023

Procesbevillingsnævnet

Stalking

Procesbevillingsnævnet har den 15. juni 2023 meddelt en tiltalt tilladelse til anke til Højeste-ret af en dom, der er afsagt af Østre Landsret den 24. marts 2023 (S-2298-22).

Den tiltalte havde efter en samlivsophævelse blandt andet i en periode fra den 24. december 2021 til den 25. januar 2022 efter et meddelt tilhold sendt flere SMS’er, MMS’er og mails til sin ekskæreste samt lavet flere opslag på Facebook om ekskæresten og deres fælles børn. Tiltalte var desuden mødt op i det ene barns børnehave. Tiltalte havde endvidere udøvet hærværk på ekskærestens ejendom og truet ekskæresten. Tiltalte blev varetægtsfængslet den 25. januar 2022.

Byretten idømte den tiltalte 8 måneders fængsel

Tiltalte blev herefter tiltalt for hærværk, trusler, overtrædelse af et tilhold samt straffelovens § 242 om stalking, som trådte i kraft 1. januar 2022. Tiltalte erkendte de faktiske omstændigheder vedrørende stalkingforholdene, men nægtede sig i øvrigt skyldig.

Byretten fandt det bevist, at tiltaltes kontakt til ekskæresten efter den 1. januar 2022 på telefonen, mails, Facebook og fremmøde i børnehaven var udført systematisk og af en sådan grovhed, at forholdene var omfattet af straffelovens § 242. Byretten dømte endvidere tiltalte for hærværk, trusler samt overtrædelse af tilhold. Byretten udmålte straffen til 8 måneders fængsel og lagde blandt andet vægt på karakteren af den udførte stalking, herunder særligt den øgede intensitet op til varetægtsfængslingen.

Landsretten stadfæstede byrettens dom

Landsretten stadfæstede byrettens dom både i forhold til bevisvurderingen og strafudmålingen. Vedrørende forholdene om stalking bemærkede landsretten, at det af forarbejderne til straffelovens § 242 fremgår, at ”kontakt” i bestemmelsens forstand også vil kunne ske indirekte med en forurettet via opslag på sociale medier, når indholdet skal anses som rettet mod den forurettede, og afsenderen har forsæt til, at indholdet skal komme til den forurettedes kundskab. På denne baggrund fandt landsretten efter den nære tidsmæssige sammenhæng mellem opslagene på Facebook og de andre forhold vedrørende stalking, at også opslagene, der efter deres indhold var rettet mod ekskæresten, ville komme til ekskærestens kundskab.

Procesbevillingsnævnets sagsnummer

Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 23/15054.