Gå til sidens indhold

Procesbevillingsnævnet

02 jan 2024

Procesbevillingsnævnet

Om fradrag i ægtefællebidrag for udgifter til husleje mv.

Procesbevillingsnævnet har den 29. december 2023 i afdelingen for appeltilladelser til landsretten vedrørende familierettens afgørelser meddelt en bidragsbetaler tilladelse til anke til Vestre Landsret af en dom, der er afsagt af Familieretten i Sønderborg den 6. november 2023 (BS-46185/2023).

Landsretten havde tidligere afsagt dom om, at bidragsbetaler skulle betale ægtefællebidrag til bidragsmodtager i en periode på 5 år. I mellemtiden verserede der en sag om fastsættelse af ægtefællebidrag fra samlivets ophør og indtil tidspunktet for parternes skilsmisse.

Under denne sag gjorde bidragsbetaler gældende, at han personligt i perioden havde afholdt en række udgifter til forsørgelsen af bidragsmodtager, bl.a. udgifter til husleje, tv-pakker, licens, forsikringer mv., hvorfor der skulle ske fradrag i fastsættelse af ægtefællebidraget for disse udgifter. Bidragsbetaler gjorde også gældende, at hans indkomst blev fastsat på baggrund af udbytte fra hans virksomhed, herunder ligeledes udbytte anvendt til modregning for husleje og betaling af elforbrug i det fælles hus, som bidragsmodtager boede i, og som bidragsbetalers virksomhed ejede.  

Familieretshuset fandt, at da bidragsbetalers virksomhed var en selvstændig juridisk enhed, kunne virksomhedens afholdelse af udgifter ikke ligestilles med bidragsbetalers afholdelse af udgifter. Bidragsbetaler klagede over afgørelsen, og sagen blev indbragt for familieretten.

Familieretten fandt ikke, at bidragsbetaler med tilstrækkelig grad af sikkerhed havde godtgjort, at den skete udbytteudlodning fra virksomheden var anvendt til betaling af husleje. Familieretten fandt også, at udgifterne til el-, vand- og varmeforbrug, internet og bil var afholdt af virksomheden og ikke af bidragsbetaler personligt, hvorfor der ikke var grundlag for at foretage fradrag for udgifter, som var afholdt af virksomheden, herunder også udgifter til husleje, idet udgifterne ikke fandtes at være afholdt af bidragsbetaler.

Procesbevillingsnævnets sagsnummer

Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 23/49166.