Gå til sidens indhold

06 jun 2019

Danmarks Domstole

Folkemødet 2019: Debat om voldtægt eller samtykke

Mød Danmarks Domstole på Folkemødet til bl.a. spændende debatter om voldtægt, straf og samtykke - og dilemmaer om videooptagelser, facebookgrupper og hvornår, man skal tage sagen i egen hånd.

Igen i år deltager Danmarks Domstole på Folkemødet på Bornholm, som foregår fra den 13. juni til den 16. juni 2019 i Allinge. Mød os til nedenstående arrangementer i telt B14 på Nordlandspladsen.

Dette er et billede af Danmarks Domstoles programplakat til Folkemødet på Bornholm 2019
Mads Steffensen: om videooptagelser, dødshjælp og Facebook

Torsdag den 13. juni kl. 14.00-15.00

Bør vi optage andre på telefonen, hvis vi tror, de har gang i noget ulovligt? Og hvad gør du, hvis du via en lukket facebookgruppe mistænker, at nogen vil yde aktiv dødshjælp? Moderne teknologier stiller informationer og muligheder til rådighed som aldrig før. Men hvordan skal vi agere - og hvornår er det ok at tage sagen i egen hånd?

Ordstyrer: Journalist Mads Steffensen, DR. Deltagere: Rektor Trine Nielsen, DMJX, kernefrivillig Kasper Goldschmidt, Ungdommens Folkemøde og debattør Geeti Amiri. Livline til juraen: Landsdommer Svend Bjerg Hansen, Vestre Landsret.

Arveløse børn, demente damer og dyreværn

Torsdag den 13. juni kl. 15.00-16.00

En notar er ansat ved retten og sørger med sin underskrift for, at testamenter og andre retslige dokumenter gøres gyldige og bliver registreret. Men en dag i notarens liv er ikke kun tørre underskrifter – det er arvevilkår, adoptionspapirer og demente borgere, der vil gøre deres børn arveløse. Bliv klogere på notarens funktioner i et veloplagt rollespil.

Ordstyrer: Retspræsident Henning Larsen, Retten i Nykøbing Falster. Deltagere: Medarbejdere fra Retten i Nykøbing Falster: Dommer Anne Bundgaard, afdelingsleder Jane Kølle og administrationschef Janne Lund Frederiksen.

FOLKEDOMSTOLEN: Voldtægt eller samtykke? Døm selv!

Fredag den 14. juni og lørdag den 15. juni kl. 11.30-13.00

To veninder besøger en fyr, som den ene veninde har skrevet med på en dating-app. Veninderne overnatter hos fyren, og den ene anklager ham efterfølgende for voldtægt. Fyren siger, at der var tale om frivillig sex. Vær med, når retten bliver sat på Folkemødet, og deltag i debatten om voldtægt, straf og samtykke.

Ordstyrer: Dommerforeningens formand, landsdommer Mikael Sjöberg, Østre Landsret. Nævninge: Fredag; Medlemmer af Folketingets Retsudvalg. Lørdag; Tilhørerne i teltet. Dommer: Retspræsident, Henrik Engell Rhod, Retten på Bornholm. Forsvarer: Karoline Normann, Stagetorn Advokater. Anklager: Torben Råkjær Thygesen, advokaturchef, Østjyllands Politi.

Afholdes i samarbejde med Advokatrådet.

Retsfølelsen i fokus – retfærdighed er ikke kun hård jura

Fredag den 14. juni kl. 14.00-15.00

Retfærdighed er ikke kun paragraffer og hårde fakta. Retfærdighed er også en følelse og en oplevelse af at blive hørt, set og taget alvorligt. I en debat sætter domstolene gennem flere perspektiver fokus på retsfølelsen og dens betydning og spørger blandt andet: Hvordan sikrer vi, at det går ordentlig for sig?

Ordstyrer: Journalist Nynne Bjerre Christensen. Deltagere: Chefredaktør Lisbeth Knudsen, Mandag Morgen, landsdommer Elisabeth Mejnertz, Vestre Landsret, og filosof Vincent F. Hendricks, Københavns Universitet.

Derfor kan vi ikke undvære sagkyndige dommere

Fredag den 14. juni kl. 16.30-17.30

Sagkyndige dommere er specialister, der kan blive indkaldt som meddommere i særligt komplekse sager. Men hvorfor specialiserer vi ikke bare vores juridiske dommere, så de kan løfte opgaven selv?

Ordstyrer: Journalist og forfatter Martin Breum. Deltagere: Advokat Martin Lavesen, DLA Piper, direktør Ulrik Nødgaard, Finans Danmark, samt Dommerforeningens formand, landsdommer Mikael Sjöberg, Østre Landsret.

Satiregruppen MAGT indtager teltet

Lørdag den 15. juni kl. 15.00-16.00

Hør den kendte og anerkendte satiregruppe MAGT tage ytringsfriheden under kærlig behandling. Det sker efter en veloplagt optakt om asylspray-sagen ved retspræsident Karen Thegen fra Retten i Sønderborg. Det bliver skarpt, underholdende og musikalsk, så teltdugen letter.

Ordstyrer: Retspræsident Karen Thegen, Retten i Sønderborg. Deltagere: Satiregruppen MAGT: Christoffer Christensen, Jonas Stimose, Mads Andersen, Morten Ib Munk-Nielsen, Steffen Jespersen og Thomas Neergaard.