Gå til sidens indhold

23 okt 2020

Danmarks Domstole

Hvor klog er du på retssamfundet?

Er du novice, lærling, stormester eller noget indimellem i din viden om retssamfundet? Tag quizzen Domstolsdysten og test din viden.

Hvor klog er du egentlig, når det kommer til viden om det danske retssamfund? 

Det kan du få svaret på med quizzen ”Domstolsdysten”, som Danmarks Domstole har udviklet i forbindelse med Den europæiske dag for ret og retfærdighed den 25. oktober 2020.

”Jeg håber, at rigtigt mange synes, det vil være sjovt at tage quizzen og måske også bliver klogere på det danske retssamfund og domstolenes rolle i samfundet,” siger Domstolsstyrelsens udviklingsdirektør Merethe Eckhardt og uddyber:

”Det er vigtigt, at vi beskytter og fastholder de kerneværdier, der definerer og kendetegner et uafhængigt retsvæsen og er en grundpille i det danske demokrati. Men for at beskytte noget skal man vide, hvad det handler om. Derfor har vi udviklet Domstolsdysten på den europæiske dag for ret og retfærdighed.”

Domstolsdysten består af tre quizzer med mellem 10 og 15 spørgsmål. Tag quizzen og find ud af, om du er novice, lærling, stormester eller noget indimellem i din viden om retssamfundet. Du får en score ud fra, hvor korrekt du svarer.

Tag quizzen på www.domstolsdysten.dk

Den europæiske dag for ret og retfærdighed

Ønsket med quizzen er at skabe opmærksomhed om retssamfundet i forbindelse med Den europæiske dag for ret og retfærdighed (European Day of Justice).

I 2003 besluttede Europarådets ministerkomité at fejre ”The European Day of Justice” hvert år i den sidste uge af oktober. EU Kommissionen har valgt at støtte op om initiativet som en fælles fejring.

Formålet med dagen er at skabe er en dag, hvor der er fokus på at informere borgere om deres rettigheder og bringe retfærdighed tættere på borgerne. Desuden skal dagen øge bevidstheden om og kendskab til aspekter, som borgerne kan relatere sig til. Det kan f.eks. være ægteskab, børn, køb og salg over grænserne, eller noget om hvordan retssystemer er organiseret i resten af EU. Det kan også være viden om EU-lovgivning blandt juridiske fagfolk.