Gå til sidens indhold

16 jun 2021

Danmarks Domstole

Danmarks Domstole på Folkemødet 2021

Danmarks Domstole deltager igen i år på Folkemødet på Bornholm, denne gang med to arrangementer lørdag den 19. juni.

Danmarks Domstole er vært for to arrangementer på årets Folkemøde. Begge er placeret lørdag den 19. juni, hvor vi retter fokus mod et aktuelt juridisk COVID-19-dilemma, samt klima, natur og verdensmål.

Vi lægger ud med at sætte retten, når vi præsenterer ’Folkedomstolen: Forhøjelse af straf under COVID-19-pandemien? Døm selv!’ kl. 15 på scene C6. Publikum skal agere nævninge og tage stilling til en meget aktuel sag, der er inspireret af den virkelige verden, men anonymiseret, når de som en del af ’Folkedomstolen’ afgør en given lovovertrædelse.

Forhøjet straf eller ej?

Sagen handler om en person, der har deltaget i en demonstration mod restriktioner, der er indført i forbindelse med COVID-19-pandemien. I forbindelse med demonstrationen, som udvikler sig voldeligt og derfor bliver opløst af politiet, kaster personen sten mod politiet. Personen tiltales for vold mod politiet.

Hovedspørgsmålet i sagen er, om straffen skal forhøjes med indtil det dobbelte, som er blevet lovmæssigt muligt i forbindelse med COVID-19, fordi volden fandt sted i tilknytning til en demonstration imod corona-restriktioner.

Den tiltalte og vidnerne er skuespillere – anklager, forsvarer og dommer er den ægte vare. Publikum får rig mulighed for at deltage i debatten om muligheden for at idømme forhøjet straf og skal altså også selv være med til at dømme den tiltalte.

Deltagerne er:

  • Mikael Sjöberg, Landsdommer, Dommerforeningen
  • Karoline Normann, Advokat, Stagetorn Advokater
  • Gyrithe Ulrich, Vicestatsadvokat, Statsadvokaten i København
  • Henrik Engell Rhod, Retspræsident, Retten på Bornholm

Dilemmaer i klimaets navn

Senere på dagen den 19. juni får vi følgeskab af radio- og tv-vært Mads Steffensen på scenen. Han vil præsentere publikum og et panel af deltagere for en række dilemmaer, der handler om klima, natur og verdensmål. Arrangementet livestreames på Folkemødets hjemmeside.

Panelet består af:

  • Jarl Cordua. Politisk kommentator, radiovært etc.
  • Maria Reumert Gjerding. Præsident i Danmarks Naturfredningsforening
  • Ingrid Reumert. VP i Velux og formand for Rådet for Energieffektiv Omstilling
  • Stine Bardeleben Helles. Partner i Helles & Docherty, klimaaktivist, rådgiver og konsulent

Hver især vil paneldeltagerne komme med deres syn på moral, etik og personlige dilemmaer i klimaets navn. Det bliver underholdende – men også seriøst.

Blandt dilemmaerne er bl.a.: Hvad gør du, når du opdager at din kollega ikke deler dine grønne værdier? Bør private være ansvarlige for mere natur? Kan du tvinge din nabo til at sortere affald? Og hvad gør du, når svigerfamilien inviterer på familietur til Thailand, men du har flyskam?

Arrangementet foregår kl. 18.15 på scene D11.

Demokrati og retssikkerhed

Folkemødet er en demokratifestival, og domstolene er som den tredje statsmagt en væsentlig del af det danske demokrati. Danmarks Domstole har deltaget siden 2012.

”Folkemødet er en vigtig lejlighed til at diskutere demokratiets og retsstatens tilstand med danskerne - vores brugere. Det er vigtigt, at den danske befolkning kender til retsvæsnet og de rettigheder, man har som borger herhjemme. Ikke mindst i en tid præget af fake news. Vi glæder os til at drøfte ret, retfærdighed og retssikkerhed med de mennesker, der deltager, og håber at mange andre vil se med på livestream”, siger Merethe Eckhardt, udviklingsdirektør i Domstolsstyrelsen.

Du finder programmet og oplysninger om de praktiske forhold på Folkemødets hjemmeside.

Folkemøde Plakat

Plakat med Danmarks Domstoles to arrangementer på Folkemødet 2021