Gå til sidens indhold

03 jun 2022

Danmarks Domstole

Ny podcastserie sætter fokus på erhvervslivets sager

Domstolene behandler årligt mere end 40.000 civile sager, hvoraf en del er erhvervssager. Lyt med, når Domstolsstyrelsen i en ny podcastserie ”Thi kendes for ret” sætter fokus på nogle af de vigtige erhvervssager – både kendte og mindre kendte.

Hvilke argumenter tæller, når der skal dømmes eller frikendes? Hvad kan vi lære af de enkelte domme? Og hvad foregår der egentlig ved dommerbordet?

Domstolsstyrelsen lancerer op til Grundlovsdag podcastserien ”Thi kendes for ret”, som ser på nogle af de erhvervssager, der hvert år havner ved domstolene.

”Det er en vigtig del af vores retssamfund og demokrati, at der er åbenhed omkring, hvad der sker i retssalen. Vi er derfor rigtig glade for at kunne lancere en podcastserie, der er med til at understøtte offentlighed i retsplejen. I podcastserien sætter vi fokus på et udpluk af de mange vigtige erhvervssager, som domstolene hver dag håndterer. Sammen med tre erfarne landsdommere får lytterne også et unikt indblik i, hvad der sker bag kulissen i en retssag, og hvad der vægtes, når der dømmes”, siger udviklingsdirektør i Domstolsstyrelsen, Merethe Eckhardt.

I Danmark er der mere end 300.000 private virksomheder, og podcastserien dykker ned i emner, som har særlig betydning for erhvervslivet. Sammen med de erfarne landsdommere Tine Vuust, John Lundum og Svend Bjerg Hansen gennemgår vært Thomas Klinkby bl.a. sager om skatteret, ligestillingsret, varemærkeret og markedsføringsret.

Nogle af sagerne er kendte, mens andre er mindre kendte. Fælles for erhvervssagerne er, at de er vigtige, fordi de tilsammen danner retspraksis og fortæller noget om, hvordan lignende sager kan falde ud.

”Vi kan være stolte af, at vi i Danmark har en meget høj retssikkerhed. Det er vigtigt for borgerne og for erhvervslivet. Faktisk bliver det en konkurrencefordel for Danmark, når internationale virksomheder skal vælge, hvor de skal bosætte sig. Et kriterie kan handle om korruption. Her ligger Danmark heldigvis lavt. Et andet handler om forudsigeligheden. Har virksomheden den oplevelse, at de kan støtte ret på en aftale, og kan man forudsige resultatet? Sådanne kriterier er afgørende for erhvervslivet. Denne podcastserie har valgt sager, som understøtter viden om vores allesammens retssamfund, hvordan en retssag fungerer, og hvad der bliver lagt vægt på ved lignende sager, som ender ved domstolene. Vi håber derfor, at alle vil lytte med - både virksomhederne, andre involverede i erhvervssager og offentligheden generelt”, siger Merethe Eckhardt.

De i alt ni podcastepisoder vil løbende blive offentliggjort på domstol.dk og på streamingtjenester med en uges mellemrum – kun afbrudt af en pause i sommerferien.

I de første to episoder af podcastserien, som netop er udkommet, kan du eksempelvis høre om ”Jensens mod Jensens” – en varemærkesag om retten til at bruge efternavnet Jensen, som endte ved Højesteret. Du kan også høre om en arbejdsskadesag, hvor en medarbejder deltog i DHL-stafetten og kom til skade. Var det så en arbejdsskade?

Du kan læse mere om podcastserien her og finde links til de enkelte episoder.

Fakta om podcastserien ”Thi kendes for ret”
  • Podcastserien ”Thi kendes for ret” består af ni episoder.
  • Sammen med landsdommerne Tine Vuust, John Lundum og Svend Bjerg Hansen gennemgår vært Thomas Klinkby kendte eller mindre kendte erhvervssager
  • Blandt emnerne er varemærkeret, ligestillingsret, markedsføringsret og skatteret
  • Du kan finde mere information om podcastserien ”Thi kendes for ret” på domstol.dk. I takt med at de enkelte episoder bliver offentliggjort, vil siden løbende blive opdateret med tekst og links
  • Du kan også finde podcastserien i din streamingtjeneste
Præsentationsvideo til podcastserien ”Thi kendes for ret”

Nedenfor kan du se en kort præsentationsvideo til podcastserien.