Gå til sidens indhold

26 okt 2023

Danmarks Domstole

Danmark fortsat verdens bedste retsstat

For ottende gang i træk indtager Danmark førstepladsen på organisationen World Justice Project’s årlige rapport om de globale retsstatsprincipper.

Det årlige ”Rule of Law Index” fra den uafhængige organisation World Justice Project (WJP) viser for ottende gang i træk, at Danmark har verdens bedste retsstat. Dette måler WJP ud fra otte parametre. Samtidig viser undersøgelsen, at det fortsat går tilbage med retsstatsprincipperne i mange lande, også i Europa. Det gælder blandt andet for grundlæggende rettigheder.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort den 25. oktober 2023, er en stor anerkendelse af de danske domstole, siger Domstolsstyrelsens udviklingsdirektør Merethe Eckhardt: 

”For mig er undersøgelsen et vidnesbyrd om, at det danske retsvæsen hver dag arbejder hårdt og effektivt for at gøre en forskel og sikre høj kvalitet i retsplejen, som samfundet med rette kan forvente af os. Jeg er glad for, at vi fortsat ligger i top på parametre som fravær af korruption og grundlæggende rettigheder, ligesom vi fortsat ligger meget højt på parametrene strafferet og civilret”.

Førsteplads trods udfordringer

Danmark er gået 0,1 procentpoint tilbage til 0,90 point ud af 1,00. Undersøgelsen viser, at Danmark ligger helt i top på fire ud af otte parametre, som bliver brugt, for at måle den samlede score. Det gælder Constraints on Government Powers, Absence of Corruption, Fundamental Rights og Regulatory Enforcement (se mere i faktaafsnittet nederst i artiklen).

Danmarks placering helt i top i undersøgelsen for ottende gang i træk er på trods af, at domstolene er udfordrede af sagsbunker, ventetider og begrænsede ressourcer.

Udviklingsdirektør Merethe Eckhardt siger:

”Vi kan godt alle sammen tillade os at være stolte, når vi på trods af store udfordringer og stort pres ved mange af landets retter, alligevel er i stand til at få så gode målinger i undersøgelsen”.

Global tilbagegang for retsstatsprincipper

Undersøgelsen fra World Justice Project omfatter i alt 142 lande og sammen med Danmark topper de øvrige nordiske lande listen. Norge kommer ind på en andenplads og herefter følger Finland og Sverige. I bunden af listen finder man Afghanistan, Cambodia og Venezuela, mens Grækenland, Bulgarien og Ungarn ligger i bund i EU. Undersøgelsen viser også, at det for sjette år i træk går tilbage for retsstatsprincipperne (Rule of Law) i hovedparten af landene i undersøgelsen.

”Den tendens vi har set de sidste år fortsætter desværre. Retsstatsgarantierne er igen gået tilbage og er udfordret mange steder i verden det mit håb, at vi i Danmark - sammen med ligesindede lande i særligt EU og Europarådet - kan gå forrest som de gode eksempler, som viser, hvorfor det er vigtigt for et samfund med god retssikkerhed”, siger udviklingsdirektør Merethe Eckhardt.

FAKTA

”World Justice Project” er en uafhængig, tværfaglig organisation, der arbejder for at fremme retsstaten over hele verden.

De otte parametre i “WJP Rule of Law Index” er:

  • Constraints on Government Powers
  • Absence of Corruption
  • Open Government
  • Fundamental Rights
  • Order and Security
  • Regulatory Enforcement
  • Civil Justice
  • Criminal Justice

”WJP Rule of Law Index” er baseret på over 149.000 husstandsundersøgelser og mere end 3.400 ekspertundersøgelser i 142 lande.

Læs mere om undersøgelsen og WJP’s metode på organisationens hjemmeside (åbner i nyt vindue)