Gå til sidens indhold

08 nov 2023

Danmarks Domstole

Ny dansk præsident for europæisk dommerforening

Formanden for Den Danske Dommerforening, landsdommer Mikael Sjöberg, er blevet valgt som præsident for Den Europæiske Dommerforening.

Mikael Sjöberg har været vicepræsident i Den Europæiske Dommerforening, European Association of Judges (EAJ), i seks år. Foreningen er en sammenslutning af uafhængige dommerforeninger i 42 europæiske lande. Det er første gang, at en dansker er præsident. Mikael Sjöberg glæder sig til det ekstra arbejde, som posten giver:

”Jeg er stolt over og glad for at være blevet valgt som præsident af mine europæiske kolleger. Præsidentposten giver en god platform til at fremme retssikkerhed og uafhængige retsvæsener i de europæiske lande. Den platform kommer jeg til at bruge til at støtte de andre europæiske dommerforeninger, ikke mindst de alt for mange, der er under pres, typisk fra deres regeringers side. Vi ser jo desværre, at retssikkerheden er udfordret mange steder. Det er ikke kun i Polen, Ungarn og Rumænien, som vi kender det fra medierne.  Retssikkerheden og domstolenes situation er presset af regeringer over alt i Europa for tiden. Det gælder både ved udnævnelsen af dommere og under deres saglige virke, hvor regeringer mere eller mindre skjult forsøger at påvirke dommerne”, siger han og fortsætter:

”I vores arbejde kontakter vi regeringerne, og vi forsøger blandt andet i højere og højere grad at inddrage EU. EU har jo helt særlige virkemidler, når retssikkerheden er sat over styr. I min nye funktion vil jeg meget gerne inspirere med de gode danske traditioner for uafhængighed og retssikkerhed”.

Mikael Sjöberg fortsætter som landsdommer og formand for Dommerforeningen i Danmark.

Han blev valgt som præsident for EAJ den 21. september 2023.

Læs mere om EAJ her (åbner i nyt vindue)