Gå til sidens indhold

04 maj 2023

Danmarks Domstole

Fra udfordringer til nominering

Domstolsstyrelsen er nomineret til Danish Digital Awards for Skifteportalen. Succesen på digitaliseringsområdet skyldes radikalt skifte i sourcing-strategien og nyt fokus på brugerinddragelse, forklarer it-direktør Martin Wood.

Et digitalt efterslæb i den samlede it-portefølje og store udfordringer med nogle af domstolenes systemer har fordret en ny tilgang til it og digitalisering i Domstolsstyrelsen. Straffe- og skifteprogrammet, domstolenes hidtil største digitaliseringsprogram, der blev igangsat i 2020, er et eksempel på den it-mæssige nytænkning.

Formålet med programmet er at udvikle en ny løsning til at understøtte straffe- og skifteområderne. ’Skifteportalen’, der blev udrullet i efteråret 2022, er nu nomineret til flere priser til Danish Digital Awards.

”Jeg er rigtig stolt over den anerkendelse, som det er at få nomineret Skifteportalen. Systemet er på mange måder en succeshistorie og en kærkommen en af slagsen. Efter mange år, hvor domstolenes it-systemer har været udskældt, og de røde systemlys blinkede, går det nu i en ny og positiv retning. Skifteportalen er blevet godt modtaget hos både advokater, virksomheder, myndigheder, borgere og retter, som alle grundlæggende udtrykker stor tilfredshed”, siger Martin Wood.

Skifteportalen understøtter registrering af krav, tilgodehavender, effekter og forespørgsler i forbindelse med dødsbosager. Blot to måneder efter lanceringen var der oprettet knap 12.000 dødsboer og 19.000 krav via portalen.

Posen blev rystet
Udviklingen af en række historisk store nye it-systemer i Straffe- og skifteprogrammet har været en forretningskritisk opgave for Domstolsstyrelsens Center for IT (CIT). Forud for lanceringen af programmet ændrede CIT bl.a. sin organisering og indførte agile projektmetoder for at sikre, at brugerne hurtigere får gavn af nye it-løsninger.

”En ny model for governance af it har været med til at sikre en klar og gennemsigtig styring og prioritering af, hvilke it-opgaver og -projekter der skal udføres. Ligeledes skaber en ny agil udviklingstilgang mere fleksibilitet i it-udviklingsprojekterne og øget fokus på den værdi, som projektet skal tilføre domstolene”, forklarer Martin Wood. Han fortsætter:

”Vi har desuden ændret vores sourcing-strategi radikalt og rystet posen. Vi er gået helt væk fra den traditionelle kravspecifikation og udbudstilgang. Den klassiske leverandørstrategi er erstattet med en hybrid sourcingtilgang, hvor vi selv henter alle de kompetencer, der er brug for, ind i organisationen. Vi kombinerer konsulenter fra flere virksomheder med styrelsens egne medarbejdere. Det er for os en helt ny måde at arbejde på, men resultaterne har været rigtigt fine. To større releases til tiden, inden for budget og med tilfredse brugere. Skiftet kræver dog en god portion mod, og man skal være villig til at løbe en vis risiko og tage det fulde ansvar. Går noget galt, peger pilen kun et sted hen. Nu er vi et sted, hvor vores agile udviklings- og analyseteams kan løse komplekse udviklingsopgaver. Det har bl.a. lønnet sig i forhold til Skifteportalen, men vil også komme os til gode i de fremtidige opgaver med at udvikle og vedligeholde domstolenes systemportefølje”.

Næste milepæl i Straffe- og skifteprogrammet bliver digitaliseringen af straffesagsområdet. Den endelige udrulning forventes ved udgangen af 2026.

Domstolenes skifteportal er nomineret til Danish Digital Award i kategorierne ’Digital Value Proposition’, ’Public Sector and Government - Tech Development’ og Publikumsprisen.

Du kan indtil den 11. maj 2023 kl. 10 stemme på Skifteportalen til Publikumsprisen. Følg dette link til afstemningssiden. Vinderne i alle kategorier bliver kåret den 12. maj 2023.