Gå til sidens indhold

27 sep 2023

Danmarks Domstole

Åbne retsdøre til Kulturnatten 2023

Flere retter inviterer indenfor under den årlige kulturnat. I Viborg åbner byretten og Vestre Landsret dørene den 29. september, mens Højesteret, Østre Landsret og Københavns Byret byder velkommen under Kulturnatten i København den 13. oktober.

I Viborg afholdes Kulturnatten i år den 29. september, og her har offentligheden mulighed for at besøge både byretten og landsretten.

Vestre Landsret

I Vestre Landsret kan man blandt andet opleve, hvordan en straffesag foregår, og man kan få en snak med de forskellige parter, som deltager i en retssag.

Det er også muligt at komme med på en rundvisning i landsretten, hvor man kan se retssale og opleve den flotte kunst, og man kan udfordre sig selv i en domstolsquiz om retssystemet.

Der er retssagsspil kl. 16.30 og kl. 19. Kunstrundvisningerne foregår kl. 16.30, kl. 18 og kl. 19.15.

Antallet af pladser er begrænset og fordeles efter ”først-til-mølle”-princippet. Der er desuden løbende rundvisninger i landsretten, når der er deltagere til det.

Tidspunkt: 16-20:30

Læs mere på Vestre Landsrets hjemmeside 

Retten i Viborg

Retten i Viborg åbner dørene for alle, der har interesse i at høre om arbejdet i en byret. Her er der mulighed for at se retssale og høre om byrettens arbejde med straffesager, civile sager og familieretlige sager. Herudover kan besøgene få et indblik i de opgaver, der er særlige for en byret, nemlig skifteret, fogedret og notarialforretninger.

Tidspunkt: 16-20:30

Læs mere på Retten i Viborgs hjemmeside

I København afholdes Kulturnatten i år den 13. oktober. Der er åbent for offentligheden i både Højesteret, Østre Landsret og Københavns Byret.

Højesteret

Højesteret har åbent hus på Kulturnatten. Der er rundvisninger i hold på ca. 25 personer med orientering på dansk om Højesterets historie, virksomhed og placering i samfundet. Holdene lukkes ind ca. hvert 10. minut. Der må forventes en del ventetid udenfor.

Tidspunkt: 18:00 - 23:30

Læs mere på Højesterets hjemmeside

Østre Landsret

Østre Landsret byder velkommen i den splinternye bygning i Nordhavn, hvor man kan besøge retssale og møde nogle af landsrettens dommere. Der vil være rollespil og rundvisning i landsretten med mulighed for bl.a. at se landsrettens spændende kunst. Man kan desuden deltage i en quiz med domstolsrelevante spørgsmål. Landsrettens café vil traditionen tro servere chili con carne.

Tidspunkt: 18:00 - 23:00

NB: Tilmelding er nødvendig

Læs mere på Østre Landsrets hjemmeside

Københavns Byret

I Københavns Byret kan man opleve, hvordan den over 200 år gamle byret fungerer som en moderne retsbygning. Man kan opleve byrettens kunst og se, hvordan man med respekt for fredning og historie kan indrette retssale med moderne teknik. Det er desuden muligt at høre om, hvordan et retsmøde foregår.

Tidspunkt: 18:00 - 00:00