Gå til sidens indhold

01 okt. 2024

Danmarks Domstole

400 straffesager flyttes til andre retter

Omkring 400 domsmandssager flyttes fra retterne i Aarhus og Glostrup til retterne i Herning, Holstebro og Nykøbing Falster. De første sager er allerede blevet overflyttet til Retten i Herning.

For at hjælpe med et konkret behov og nedbringe og udligne sagsbehandlingstiderne overtager de tre byretter ca. 400 straffesager fra nogle af de byretter, der aktuelt har længst sagsbehandlingstider. For parterne betyder overflytningen, at sagerne vil kunne berammes betydeligt hurtigere, end de ville have kunnet i de byretter, der afgiver dem.

De første 35 sager blev overflyttet fra Retten i Aarhus til Retten i Herning i sidste uge, mens Retten i Holstebro modtager 25 sager i denne uge. Resten af sagerne fra Retten i Aarhus overflyttes i tilsvarende klumper til de to retter, når sagerne er klar. Retten i Glostrup forventes at overflytte de første sager til Retten i Nykøbing Falster i slutningen af oktober 2024.

Initiativet følger op på domstolenes flerårsaftale og supplerer retternes øvrige indsatser med at afsøge forskellige løsninger til at nedbringe sagsbehandlingstider- og bunker og udligne sagsbehandlingstiderne på tværs af Danmark.  Den styrkede mulighed for at henvise sager til andre byretter var et element i rapporten fra det såkaldte Rørdam-udvalg og indgik i den endelige økonomiske flerårsaftale for domstolene 2024 – 2027, som blev indgået af alle Folketingets partier i november 2023.

Se nærmere om flerårsaftalen her

Se nærmere under Fakta nedenfor.

”Aftalen er et vigtigt led i udligningen af sagsbehandlingstiderne mellem de involverede byretter. Vi er meget glade for samarbejdet og for, at aftalen med vores kollegaer i de to andre byretter gør, at vi kan overflytte en række sager. Retten i Aarhus har en overbeholdning på ca. 1240 domsmandssager, så henvisningen af ca. 200 sager er et vigtigt bidrag til nedbringelse af vores sagsbunker og vil gøre en konkret forskel for borgerne”, siger præsident ved Retten i Aarhus, Karen Thegen.

Steen Friis Nielsen, præsident ved Retten i Herning, tilføjer: ”Vi understøtter med aftalen, at borgerne i vores område bliver mere ensartet stillet tidsmæssigt. Vi hjælper gerne i de konkrete tilfælde, når det nu er muligt inden for vores ressourcesituation. Vi regner med at kunne beramme de første sager senere i år til oktober eller november”. 

Efter at de tre retter havde indgået aftale om overflytning af sager, har Retten i Aarhus fundet egnede domsmandssager frem. Derefter har man spurgt parterne, om de var villige til at acceptere en overflytning, hvilket et stort flertal har tilkendegivet inden for den fastsatte frist. Retten i Aarhus har ligeledes talt med anklagemyndigheden, også for at undgå overflytning af sager med for mange politividner, så der ikke trækkes for mange ressourcer fra politiet.

200 sager overflyttes fra Retten i Glostrup til Retten i Nykøbing Falster

Også Retten i Glostrup har lavet en aftale om at henvise ca. 200 domsmandssager til Retten i Nykøbing Falster. I alt forventes ca. 100 sager overflyttet i 2024, de resterende ca. 100 i 2025.

”Det er klart, at det kræver mere rejsetid for de involverede i sagen, og det er vi helt opmærksomme på. Men det giver en god mulighed for, at en del borgere kan få behandlet deres sag betydeligt hurtigere, og det er rigtigt positivt, at vi kan samarbejde med Retten i Glostrup og har mulighed for at hjælpe i den konkrete situation. Det er vigtigt, at vi ved retterne afsøger og afprøver løsninger, der kan implementere flerårsaftalen og nedbringe sagsbunkerne og sagsbehandlingstiderne”, siger Henning Larsen, præsident ved Retten i Nykøbing Falster.

FAKTA

Straffesager kan flyttes fra én retskreds til en anden efter retsplejelovens § 702, stk. 2. Bestemmelsen angår tilfælde, hvor en byret er belastet af mange sager og lang sagsbehandlingstid i en eller flere kategorier af sager. Bestemmelsen blev ændret ved Lov nr. 661 af 11/06/2024 og lyder nu således:

”Stk. 2. Taler det samlede antal sager, der er til behandling ved en byret, og sagsbehandlingstiderne ved byretten for det, kan retten efter anmodning fra en part, af egen drift og efter aftale med vedkommende byrets præsident eller med landsrettens præsident henvise en straffesag til behandling ved en anden byret i nævningekredsen eller, hvis omstændighederne taler for det, til en anden byret i landsretskredsen, såfremt en afgørelse ved denne ret kan forventes væsentlig hurtigere. Før retten træffer afgørelse om henvisning, skal parterne have adgang til at udtale sig om spørgsmålet.”

Med ændringen lovfæstedes det, at muligheden for henvisning kan benyttes efter anmodning fra en part eller af egen drift. Endvidere præciseredes det, at bestemmelsen angår tilfælde, hvor den byret, der er værneting for en straffesag, har mange sager og lang sagsbehandlingstid, og at henvisning forudsætter, at den henviste sag forventes at kunne afgøres væsentlig hurtigere ved en anden byret. Bestemmelsen angår tilfælde, hvor en byret er belastet af mange sager og lang sagsbehandlingstid i en eller flere kategorier af sager, hvilket også kan være civile sager. Det er ikke et krav, at byretten har mange sager af den type, der er spørgsmål om at henvise.

Endvidere ændredes den gældende ordning med høring af den modtagende byret og afgørelse af landsretspræsidenten til en ordning, hvorefter henvisning kan ske enten med samtykke fra præsidenten for den modtagende byret uden involvering af landsretspræsidenten eller efter høring af den modtagende byret og beslutning af landsretspræsidenten.