25 okt. 2024
Danmarks Domstole
Europæisk mærkedag med dansk fokus på retsmægling
Danmarks Domstole har med en række initiativer fokus på at fremme kendskabet til retsmægling. Det er det danske bidrag til Europarådets årlige dag for ret og retfærdighed den 25. oktober.
”European Day of Justice”, den årlige europæiske dag for ret og retfærdighed, markeres af Danmarks Domstole med fokus på en række initiativer, som er taget for at fremme kendskabet til og brugen af retsmægling i det danske retssystem.
”Der er mange gode grunde til at vælge retsmægling. Det vil vi gerne fortælle om til vores europæiske kolleger og samarbejdspartnere. Retsmægling kan være et hurtigt og billigere alternativ til en retssag. Det er et gratis og frivilligt tilbud, der kræver, at begge parter ønsker at medvirke, men ikke binder dem til at acceptere et forlig”, siger Domstolsstyrelsens udviklingsdirektør Merethe Eckhardt og understreger samtidig, at retsmægling ikke skal erstatte, men være et alternativ til retssager:
”Retssager er hovedproduktet fra domstolene, og det skal de fortsat være. Når der bliver truffet afgørelser, som trykkes, kan alle læse med og vide, hvordan retstilstanden på et givent område er. Men retsmægling er et virkelig godt alternativ, som vi arbejder på at udbrede i Danmark, men også gerne vil inspirere med internationalt”, siger hun.
Retsmægling med store perspektiver
I Danmark har antallet af retsmæglinger de seneste år været faldende. Tendensen skal ses i lyset af, at retsmæglinger ofte fører til et forlig. I 2022 blev 62 pct. af de sager, der gik til retsmægling, således afsluttet med et forlig. Danmarks Domstole ønsker derfor at fremme kendskabet til retsmægling og har i den forbindelse taget en række initiativer:
- Domstolsstyrelsen har netop justeret og optimeret den uddannelse, vi tilbyder dommerretsmæglerne, så de kan imødekomme de stigende krav til konflikthåndtering i komplekse sager.
- I 2023 ændrede man den automatiske afkrydsning fra ’nej, tak’ til ’ja, tak’ til retsmægling, når der anlægges en civil sag digitalt. Parterne skal nu aktivt beslutte sig mod at finde en løsning på tvisten uden for retssalene.
- I juni i år, da retsplejen lovmæssigt blev forenklet, fik retterne desuden mulighed for at indkalde til et forberedende retsmøde alene for at drøfte, om sagen kan overgå direkte til retsmægling. I sager, hvor retsmægling ikke er forsøgt ca. tre måneder før en berammet hovedforhandling, kan retten – eventuelt på ny – foreslå parterne retsmægling.
- Der er desuden lanceret en informationsvideo om retsmægling, som skal inspirere flere parter til at mødes i dialog. I forbindelse med ”European Day og Justice” er videoen nu også tilgængelig med engelske undertekster.
”Danmark har potentiale til at blive et foregangsland på retsmæglingsområdet, for vi har ambitioner, gode rammer og etiske retningslinjer for retsmægling”, fortæller Merethe Eckhardt og fortsætter:
”Det vil vi gerne flage med her på den europæiske dag for ret og retfærdighed og forhåbentlig derved også inspirere andre lande. For hvor en retssag handler om, hvem der kan bevise sin ret, så er perspektivet i retsmægling bredere. Her drejer det sig om at finde en god og farbar vej til at komme videre”.
FAKTA om 'European Day of Justice'
Hvert år i den sidste uge af oktober markeres den europæiske dag for ret og retfærdighed af Europarådet. Formålet er at bringe emner om ret og retfærdighed tættere på borgerne og øge kendskabet til aspekter, der handler om retsstaten.
Europarådet har siden 2003 fejret 'European Day of Justice', og Europarådets medlemmer markerer dagen med forskellige initiativer om ret og retfærdighed.
Links:
Læs mere om Europarådets European Day of Justice på Europarådets hjemmeside (åbner i nyt vindue)
Danmarks Domstoles informationsvideo om retsmægling (med og uden undertekster)
Kronik om retsmægling af udviklingsdirektør Merethe Eckhardt bragt i Børsen