Gå til sidens indhold

29 okt. 2024

Danmarks Domstole

Rapport: Danmarks retsvæsen i top internationalt

For niende år i træk er Danmark på førstepladsen på den uafhængige organisation World Justice Project’s årlige rapport om de globale retsstatsprincipper.

Det årlige ”Rule of Law Index” fra den uafhængige organisation World Justice Project (WJP) viser for niende gang i træk, at Danmark har verdens bedste retsstat. Samtidig viser undersøgelsen, at det fortsat går tilbage med retsstatsprincipperne i mange lande, også i Europa, selvom der er lyspunkter.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort den 23. oktober 2024, er et vigtigt budskab for de danske domstole, siger Domstolsstyrelsens udviklingsdirektør Merethe Eckhardt: 

”For mig viser undersøgelsen, hvor vigtigt det er, at det danske retsvæsen er og også opfattes som et retsvæsen, der garanterer borgerne retssikkerhed, og hvor alle behandles lige og ordentligt. De danske domstole arbejder t hver dag hårdt for at sikre et godt og effektivt retsvæsen for borgere og virksomheder, og vi skal fastholde det høje kvalitetsniveau, vi har i retsvæsenet. Jeg er igen i år glad for, at vi ligger i top på parametre som fravær af korruption og grundlæggende rettigheder, – men ikke mindst også på parametrene strafferet og civilret”.

Danmarks score er faldet en smule, men måles fortsat til 0,90 point ud af 1,00. Danmark ligger helt i top på seks ud af de otte parametre, der bliver brugt for at måle den samlede score i undersøgelsen fra World Justice Project (WJP). Det gælder ‘Constraints on Government Powers’, ‘Absence of Corruption’, ‘Fundamental Rights’, ‘Regulatory Enforcement’, ‘Civil Justice’ og ‘Criminal Justice’. Danmark efterfølges af Norge, Finland, Sverige og Tyskland.  

”Vi fik sidste år en saltvandsindsprøjtning med den økonomiske flerårsaftale, og den er vi i fuld gang med at implementere. Retterne afsøger en række forskellige måder at udligne og nedbringe sagsbehandlingstiderne på. Når det er sagt, så er det også klart, at det kommer til at tage tid at vende udviklingen”, fastslår Merethe Eckhardt.

Global tilbagegang for retsstatsprincipper

World Justice Projects undersøgelse peger på, at det samlet set fortsat går tilbage for retsstatsprincipperne (Rule of Law) i hovedparten af landene i undersøgelsen, om end tilbagegangen har været mindre end de seneste år, og der også er lyspunkter. Undersøgelsen omfatter i alt 142 lande, og sammen med Danmark topper de øvrige nordiske lande listen. Norge kommer ind på en andenplads, herefter følger Finland, Sverige og Tyskland. I bunden af listen finder man Afghanistan, Cambodia og Venezuela, mens Grækenland, Bulgarien og Ungarn ligger i bund i EU. Polen har taget et betydeligt skridt i en positiv retning.

”Den tendens, vi har set de seneste år, fortsætter desværre. Retsstatsgarantierne er samlet set igen gået tilbage og er udfordret mange steder i verden. Det gælder særligt parametrene ’Fundamental Rights’ og ’Constraints on Government Powers’. Det er mit håb, at vi i Danmark, - sammen med ligesindede lande i særligt EU og Europarådet, kan gå forrest som de gode eksempler, der viser, hvorfor god retssikkerhed er vigtigt for et samfund”, lyder det fra Merethe Eckhardt.

FAKTA

World Justice Project er en uafhængig, tværfaglig organisation, der arbejder for at fremme retsstaten på verdensplan.

De otte parametre i “WJP Rule of Law Index” er:

  • Constraints on Government Powers
  • Absence of Corruption
  • Open Government
  • Fundamental Rights
  • Order and Security
  • Regulatory Enforcement
  • Civil Justice
  • Criminal Justice

”WJP Rule of Law Index” er baseret på over 200.000 husstandsundersøgelser og ca. 3500 ekspertundersøgelser i 142 lande.

Læs mere om undersøgelsen og WJP’s metode via link til organisationens hjemmeside (åbner i nyt vindue)

Du kan også læse WJP’s pressemeddelelse (åbner i nyt vindue)