01 nov. 2024
Danmarks Domstole
Kronik om retsmægling og virksomheder
Danmark ligger i top i internationale undersøgelser af tilliden til retsvæsenet. I en analyse fra Advokatsamfundet svarer 64 pct. af de 1000 adspurgte danske virksomheder imidlertid, at retssikkerheden trues af lange sagsbehandlingstider ved domstolene. Det er problematisk.
Af udviklingsdirektør i Domstolsstyrelsen, Merethe Eckhardt
Oplever erhvervslivet, at retssystemet ikke kan hjælpe med at løse konflikter, står det grundlæggende princip om retfærdig, lige og fri adgang til domstolene for skud. Retssager er hovedproduktet fra domstolene, og det skal de fortsat være. Når der bliver truffet afgørelser, som trykkes, kan alle læse med og vide, hvordan retstilstanden på et givent område er. Men retsmægling er et virkelig godt alternativ og en af flere vigtige veje tilbage til at opretholde og styrke erhvervslivets tillid.
Oplagte eksempler
Retsmægling er som udgangspunkt anvendeligt i alle civile sager, hvor samarbejdet er gået i hårdknude. Eksempler fra det virkelige liv kan handle om alt fra en nabostrid over, hvor hegnet skal stå, til uenighed om hvorvidt taget på huset er repareret godt nok. Konflikten kan også være to virksomheder imellem og vedrøre kontraktuelle uenigheder eller udbedring af fejl og mangler.
Frivilligt, hurtigere, gratis
Der er mange gode grunde til at vælge retsmægling. Retsmægling er et gratis og frivilligt tilbud, der kræver, at begge parter ønsker at medvirke, men ikke binder dem til at acceptere et forlig.
Kernen i retsmægling er, at retsmægler bistår parterne med selv at nå frem til en løsning på deres mellemværende. Retsmægleren træffer ikke en juridisk afgørelse i sagen. Han eller hun understøtter alene parterne med at nå frem til et kompromis, som de kan se sig selv i. Retsmægleren skal fokusere på at finde parternes underliggende behov og interesse og fremme den indbyrdes kommunikation, men retsmægleren kan også aktivt bidrage til at finde løsninger. Alt, hvad der sker til en retsmægling, er fortroligt, medmindre andet aftales.
Retterne kan ofte tilbyde retsmægling inden for en kort periode, og tvisten kan potentielt skrinlægges hurtigere, end hvis den går den slagne vej.
Den direkte dialog med hinanden giver vigtigt ejerskab over processen. En brugerundersøgelse, vi har lavet, viser, at parter, som når en løsning gennem er forlig, typisk er mere tilfredse med proces og resultat, end parter der går rettens vej. Selv i de tilfælde, hvor parten har vundet sin sag.
Høj succesrate
I 2022 blev 62 pct. af de sager, der gik til retsmægling, afsluttet med et forlig. Det vidner om en høj succesrate. Alligevel har antallet af retsmæglinger de seneste år været faldende, viser vores tal.
Det er ærgerligt.
Ved Danmarks Domstole har vi stort fokus på at fremme kendskabet til retsmægling. Vi har netop justeret og optimeret den uddannelse, vi tilbyder dommerretsmæglerne, så de kan imødekomme de stigende krav til konflikthåndtering i komplekse sager.
I 2023 ændrede vi den automatiske afkrydsning fra ’nej, tak’ til ’ja, tak’ til retsmægling, når der anlægges en civil sag digitalt. Parterne skal altså nu aktivt beslutte sig mod at finde en løsning på tvisten uden for retssalene.
I juni i år, da retsplejen lovmæssigt blev forenklet, fik retterne mulighed for at indkalde til et forberedende retsmøde alene for at drøfte, om sagen kan overgå direkte til retsmægling. I sager, hvor retsmægling ikke er forsøgt ca. tre måneder før en berammet hovedforhandling, kan retten – eventuelt på ny – foreslå parterne retsmægling.
Med alle de indlagte veje mod retsmægling i domstolenes system, inden en sag går til hovedforhandling, er forudsætningerne for, at antallet af retsmæglinger stiger, tilstede.
Fremtiden er retsmægling
Danmark har potentiale til at blive et foregangsland på retsmæglingsområdet, for vi har ambitioner, gode rammer og etiske retningslinjer for retsmægling.
At blive foregangsland forudsætter dog, at parter, virksomheder og advokater i højere grad vælger løsningen. Det er gennem medvind i sejlene, vi kan vise, at Danmark er et godt sted at retsmægle.
En retssag handler om, hvem der kan bevise sin ret. Der er altid definitivt en vinder og en taber. Perspektivet i retsmægling er bredere. Det drejer sig om at finde en god og farbar vej til at komme videre.
Som jeg ser det, giver retsmægling derfor erhvervslivet alt at vinde med højere tilfredshed hele vejen rundt. Og så gør det ikke noget, at det samtidig er hurtigere.
(Kronikken er bragt i Børsen den 23. oktober 2024 med titlen "Virksomheder oplever, at deres retssikkerhed er truet – men der findes en løsning").