17 dec. 2024
Danmarks Domstole
Ny digitaliseringsstrategi skal fremme sagsbehandling
Danmarks Domstoles nye digitaliseringsstrategi definerer domstolenes digitale dagsorden og indsatsområder for perioden 2024-2027. Med strategien følger en legacy-strategi og et analyseværktøj, der viser vejen ud af teknisk gæld.
Danmarks Domstoles nye digitaliseringsstrategi består af seks strategiske pejlemærker. Effektiv sagsafvikling med brugeren i fokus vejer tungt.
”Hovedprioriteten i domstolenes flerårsaftale 2024-2027 er at nedbringe sagsbehandlingstiderne. Digitalisering kan og skal bidrage til at effektivisere sagsafviklingen og nedbringe sagsbehandlingstiderne på tværs af sagsområderne. Digitaliseringsstrategien beskriver, hvordan nyudviklede digitaliseringsløsninger, modernisering af den eksisterende it-systemportefølje og udnyttelse af nye teknologiske redskaber, som fx kunstig intelligens og automatisering, kan understøtte domstolenes sagsbehandling”, siger Kristian Hertz, direktør i Domstolsstyrelsen. Han fortsætter:
”Med digitaliseringsstrategien sætter vi nogle mål, der skal indfries, for at sikre en stabil, sikker og fremtidssikret systemunderstøttelse. Indsatsen vil gavne både borgere, professionelle brugere og retterne. Det er afgørende, at digitaliseringen ved domstolene fortsat bidrager til høj retssikkerhed i Danmark og i øvrigt skaber synergi med domstolenes øvrige initiativer for at nedbringe sagsbunkerne på de straffe- og civilretlige områder”.
I tæt samarbejde
Strategiens øvrige fem pejlemærker er afvikling af legacy og håndtering af teknisk gæld, styrket cyber- og informationssikkerhed, effektiv udveksling og håndtering af data, digital styrkelse af de nordatlantiske domstole og digital trivsel og bæredygtighed. Alle pejlemærker udmøntes i en række relaterede initiativer, som spiller ind i Danmarks Domstoles overordnede strategi og domstolenes flerårsaftale 2024-2027.
”Vi har desuden taget udgangspunkt i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, relevante myndighedskrav og indsatsområder samt input og erfaringer fra retterne og domstolenes eksterne samarbejdspartnere og interessenter. Digitaliseringsstrategiens succes er helt afhængig af, at den skaber værdi for og gennemføres i tæt samarbejde med retterne, relevante eksterne samarbejdspartnere og i sidste ende naturligvis også domstolenes brugere”, understreger Domstolsstyrelsens it-direktør, Martin Wood.
Systematisk forebyggelse
Teknologisk efterslæb, også kendt som teknisk gæld, ved Danmarks Domstole har besværliggjort videreudviklingen og tilpasningen af it-systemerne. I forbindelse med udviklingen af Danmarks Domstoles digitaliseringsstrategi har Domstolsstyrelsen derfor også udarbejdet en legacy-strategi.
For retterne betyder den tekniske gæld og den såkaldte legacy - som dækker over ældre systemer eller software, der er i brug, men som ikke længere opfylder nutidens krav eller standarder - at de it-mæssige forudsætninger for at løse domstolenes samfundskritiske opgave svækkes.
”Kort fortalt beskriver den nye legacy-strategi for Danmarks Domstole en metode til løbende screening og analyse af domstolenes it-systemer og en proces for forebyggelse og nedbringelse af teknisk gæld. Med strategien formaliserer vi vores proaktive og rettidige indsats på området, så vi er på forkant og kan gribe ind, før der opstår en kritisk situation. Legacy-strategien sikrer en bedre udnyttelse af ressourcer, mindsker risici og forbedrer samtidig vores digitale løsninger. En mere tidssvarende, tilpasset og bæredygtig systemportefølje er desuden afgørende for det gode tværoffentlige samarbejde”, lyder det fra Martin Wood.
Viden gives videre
I arbejdet med at afskaffe legacy i systemporteføljen screener Domstolsstyrelsen fremover alle systemer for teknisk gæld og indikatorer på legacy og foretager desuden dybdegående analyser af udvalgte systemer. Processen består af tre faser: En screeningsfase, en dybdegående analysefase og en fase til vurdering og prioritering af indsats og afledte planer og projekter.
I den første fase benyttes et screeningsværktøjet til at afdække eventuel legacy ud fra en række forskellige parametre. Kortlægningen giver bl.a. et kvalificeret grundlag for prioritering af systemer i den efterfølgende dybdegående analyse. Domstolsstyrelsens screeningsværktøj bliver gjort offentligt tilgængeligt til inspiration for andre organisationer med samme udfordring.
”Deling af informationer om teknisk gæld og legacy i den offentlige sektor er enormt vigtig. Vi er finansieret af skatteborgernes penge og skal derfor være transparente og hjælpe hinanden på tværs af myndigheder og organisationer. Vi har arbejdet meget intensivt og målrettet med vores it-portefølje og dermed opbygget en stor viden på området, som vi gerne vil give videre”, fastslår Martin Wood.
Digital arbejdsglæde
I arbejdet med de øvrige strategiske pejlemærker vil Domstolsstyrelsen de kommende år implementere en ny strategi for cyber- og informationssikkerhed og desuden skabe og vedligeholde effektive datafællesskaber på tværs af myndigheder og med private aktører. Også den digitale trivsel og bæredygtighed ved domstolene bliver et indsatsområde.
”Digitale teknologier har stor betydning for medarbejderes arbejdsglæde, effektivitet og samarbejdsevne. Det er nødvendigt at sikre, at domstolenes it-værktøjer generelt er stabile, anvendelige og intuitive, og at arbejdsgange og opgaver understøttes af innovative og brugervenlige digitale værktøjer”, siger Martin Wood.
En nødvendig opgave
Digital styrkelse af de nordatlantiske domstole indgår som en vigtig prioritet i digitaliseringsstrategien. Retten på Færøerne er overordnet set digitalt sagsunderstøttet som de øvrige retter ved Danmarks Domstole, mens flere sagsområder ved Grønlands Domstole mangler at blive digitaliseret. Med ressourcer fra flerårsaftalen bliver det muligt at igangsætte indsatser på både kort og lang sigt.
”Den digitale styrkelse og omstilling af de nordatlantiske domstole er en stor, men nødvendig, opgave. Blandt andet skal det grønlandske it-driftsmiljø hurtigst muligt ligestilles med de øvrige retter. Derudover skal der implementeres sikre digitale postløsninger ved Grønlands Domstole og på Retten på Færøerne. Derudover skal mulighederne for på lidt længere sigt at udrulle den fremtidige it-understøttelse af straffe- og skifteretsområderne ved de nordatlantiske domstole undersøges”, siger Kristian Hertz.
Her finder du den nye digitaliseringsstrategi, legacystrategien og analyseværktøjet