Gå til sidens indhold

07 aug 2024

Danmarks Domstole

Det danske retsvæsen i top på uafhængighed

EU-Kommissionen placerer fortsat Danmark helt i top, når det gælder borgernes og erhvervslivets vurdering af domstolenes uafhængighed.

EU-Kommissionen har i juni og juli 2024 udgivet to væsentlige rapporter om medlemslandenes retsvæsener, EU Justice Scoreboard og Rule of Law. Rapporternes formål er bl.a. at fremme dialog og fælles opmærksomhed om retssikkerhed og understøtte mere velfungerende retssystemer i EU.

Scoreboardet sammenligner de europæiske retssystemer på en række parametre inden for effektivitet, kvalitet og uafhængighed. Danmark ligger igen (sammen med Finland) helt i top, når det gælder borgeres og virksomheders vurdering af, om retsvæsenet i et land er uafhængigt.

Lidt færre danske borgere har i år vurderet uafhængigheden til at være ”meget god” eller ”temmelig god” (83 pct. mod 86 pct. i 2023), hvilket særligt skyldes, at andelen af ”ved ikke” er steget. Andelen er borgere, der svarer ”meget god”, er dog igen i år klart den højeste blandt EU-medlemslandene. Virksomhederne vurderer uafhængigheden højere end sidste år (88 pct. ”meget god” eller ”temmelig god” mod 85 pct. i 2023).

”Undersøgelsen viser, at danske domstoles uafhængighed konsistent vurderes meget høj, og det kan den danske retsstat være stolt af. Det er meget vigtigt, både for os der arbejder ved og med domstolene, og for alle danskere, vores erhvervsliv og vores konkurrenceevne. Domstolenes grundlovssikrede uafhængighed er borgernes og virksomhedernes værn mod vilkårlighed og uretfærdighed”, siger Kristian Hertz, direktør i Domstolsstyrelsen.

Scoreboardet identificerer igen i år en række områder, hvor det danske retsvæsen kan styrkes. Det gælder fx sagsbehandlingstider og ressourcer. Den udfordring er som bekendt også det primære fokus i den økonomiske flerårsaftale for domstolene, som alle Folketingets partier indgik i slutningen af 2023. Danmarks Domstole er fortsat det retsvæsen, der – opgjort i forhold til BNP – får allokeret næstfærrest ressourcer. Cypern ligger lavest. Vi er også det EU-land, der har næstfærrest dommere pr. indbygger. Kun Irland har færre.

Flere ressourcer til de danske domstole

Kommissionens Rule of Law-rapport blev udgivet den 24. juli 2024. Rapporten identificerer bl.a.  trusler mod retsstatsprincipperne, understøtter tidlig dialog og fælles opmærksomhed på at overholde retsstatsprincipperne og advokerer for en generel styrkelse af retsstatsprincipperne på tværs af Europa.

Rule of Law-rapporten anerkender Danmark for at opfylde mange af sidste års anbefalinger. Rapporten omtaler blandt andet effektiviseringer i retsvæsenet og forenklinger af retsplejen samt flerårsaftalen, der sikrer flere ressourcer og mere personale til Danmarks Domstole. Den skal være med til at sikre vedligeholdelse af kvalitet samt på sigt sænke sagsbehandlingstiderne, der ikke i mange år har været højere end i 2023. Rapporten anerkender også fremskridt på digitaliseringsområdet, ikke mindst den igangværende udvikling af et nyt straffe- og skiftesystem.   

På domstolenes område anbefaler rapporten, at der gennemføres en revision af retshjælpssystemet, som Justitsministeriet igangsatte i 2020.

”Jeg er meget tilfreds med, at rapporten anerkender de fremskridt, der er sket de seneste år, ikke mindst arbejdet med at sikre en ambitiøs økonomisk flerårsaftale. Vi er i fuld gang med at implementere aftalen, men det kommer til at tage tid at vende udviklingen. På vegne af Danmarks Domstole er jeg også stolt af, at rapporten fremhæver det gode digitaliseringsarbejde der laves, ikke mindst i vores store program med digitalisering af straffe- og skiftesager, siger Kristian Hertz.

FAKTA

Scoreboardet, der i år offentliggøres for 12. gang, baseres på data fra en række forskellige kilder, navnlig fra Europarådets Kommission CEPEJ, EU-Kommissionen selv, Eurostat, Eurobarometer, ENCJ og CCBE. Nogle data er vanskelige at sammenligne på tværs af landene, da retssystemerne fungerer forskelligt, og idet data – og mulighederne for at trække data – kan være forskellige fra land til land. Som eksempel kan nævnes, at langt de fleste administrative sager i Danmark afgøres af uafhængige nævn og ikke af domstolene, hvorfor der ofte ikke vil være data fra Danmark herom. Der kan desuden være forskel på, hvordan Kommissionen vælger at præsentere de indsamlede data: fx om opgørelsen foretages i Euro pr. indbygger eller i forhold til BNP.

Rule of Law-rapporten er udarbejdet af Europa-Kommissionen og medlemslandene, der alle har udpeget "Rule of Law contact points". I Danmark er det Udenrigsministeriet, der har sendt svaret til rapporten på vegne af Danmark. Domstolsstyrelsen har deltaget i et virtuelt møde med Kommissionen, ligesom bl.a. Dommerforeningen, Advokatsamfundet, Tænketanken Justitia og en række ministerier har bidraget. Udover medlemslandene er en række andre internationale interessenter inddraget, bl.a. the Fundamental Rights Agency, Europarådet, the European Network of Councils for the Judiciary (ENCJ), the European Association of Judges, OECD med flere.

Her finder du de to rapporter:

EU Justice Scoreboard (pdf)

Rule of Law (åbner i nyt vindue)