30 jan. 2025
Danmarks Domstole
Byretter tester nyt system til straffesager
Fra i dag vil seks byretter begynde at behandle grundlovs-, indgrebs- og beskikkelsessager i et nyt it-system. Dette er første del af en løsning, der i fremtiden skal understøtte straffesager fra start til slut.
I 2023 afsluttede de danske byretter næsten 6.000 grundlovssager, cirka 18.700 indgrebssager og omkring 38.500 beskikkelsesager. Hidtil er sagsbehandlingen i disse sager overvejende sket på papir ved byretterne. Nu digitaliseres sagsgangene.
Seks såkaldte ’pilotretter’ tager systemet i brug fra i dag, inden det udrulles til alle byretter den 18. marts 2025. På dette tidspunkt vil landsretterne også få en systemløsning, som omhandler fængslingskæremål og øvrige kæremål fra grundlovs-, indgrebs- og beskikkelsessager i byretterne.
Formålet med pilotperioden er at afprøve og tilpasse systemet baseret på pilotretternes tilbagemeldinger. Pilotretterne er Retten i Aalborg, Retten på Bornholm, Retten på Frederiksberg, Retten i Hjørring, Retten i Holstebro og Københavns Byret.
Den digitale straffesag
Domstolenes nuværende it-systemer til straffe- og skiftesager er forældede og skal moderniseres, hvilket har ført til en omfattende digitaliseringsindsats. Med Straffesystemet tager domstolene fat på at digitalisere straffeområdet.
Systemet vil i første omgang understøtte udvalgte straffesager, som kræver minimal berammelse. Dette omfatter grundlovs-, indgrebs-, og beskikkelsessager. Grundlovssager er de sager, hvor politiet ønsker at frihedsberøve en sigtet person i længere end 24 timer. Indgrebssager dækker over sager, hvor politiet under en efterforskning anmoder retten om tilladelse til at foretage efterforskningsskridt som ransagning, aflytning eller sporing af en bil. Beskikkelser er relativt simple sager, hvor byretten udpeger en forsvarer til en sigtet person eller en bistandsadvokat til en forurettet person. I de kommende år vil alle straffesager ved domstolene blive digitaliseret.
"Med digitaliseringen af grundlovs-, indgrebs- og beskikkelsessagerne bygger vi et vigtigt og solidt fundament for digitaliseringen af straffeområdet. Systemet vil ikke kun øge effektiviteten og sikkerheden i sagsbehandlingen, men også bane vejen for den fulde digitalisering af straffesagskæden. Dette vil gøre retsvæsnet mere effektivt, tidssvarende og åbent for borgere, sagsparter og samarbejdspartnere”, siger it-direktør i Domstolsstyrelsen Martin Wood og fortsætter:
”Med løsningen forbereder vi digitalisering af manuelle processer, som ellers er ressourcekrævende for retterne, sparer tid og forbedrer it-sikkerheden. Systemet gør det desuden muligt for relevante medarbejdere at tilgå sager digitalt, når de har brug for det. Vi ser frem til at modtage feedback fra pilotretterne og fortsætte med at forbedre og tilpasse systemet, inden det udrulles til alle byretterne den 18. marts”.
I begyndelsen vil Straffesystemet kun blive brugt af byretternes medarbejdere, og sagsoplysninger skal indtastes manuelt. Domstolsstyrelsen samarbejder med politiet og anklagemyndigheden om at forbedre den nuværende teknologi til udveksling af straffesagsdata og samtidigt udvikle en endnu bedre løsning.
Retspræsident for pilotret ser frem til nyt system
Domstolenes løsning er blevet testet af retternes medarbejdere i de seneste måneder. I den kommende periode skal seks retter afprøve systemet og komme med tilbagemeldinger, så det kan forbedres yderligere. Retspræsidenten for Retten i Aalborg Malene Urup glæder sig til at tage løsningen i brug.
"Vi er meget glade for dette første skridt mod et digitalt sagsbehandlingssystem på det strafferetlige område, fordi det på længere sigt vil bidrage til, at straffesagerne bliver behandlet endnu hurtigere og mere effektivt end i dag. Vi har et godt samarbejde med Nordjyllands Politi og repræsentanter for de beneficerede advokater om øget digitalisering, og derfor arbejder vi allerede meget digitalt. Samarbejdet har givet os fælles erfaringer og muligheder for løbende at optimere og udvikle sagsgange, hvilket kvalificerer vores bidrag til projektet,” siger Malene Urup.
Samarbejde om digitalisering
Politiet, anklagemyndigheden, domstolene og kriminalforsorgen arbejder sammen om at digitalisere straffesagskæden. Målet er at skabe en fælles løsning, der sikrer effektiv og sikker dataudveksling mellem myndighederne.
Dette indebærer udskiftning af ældre systemer med tidssvarende it-løsninger og etablering af en robust digital infrastruktur. Myndighederne forventer at indfase en fælles løsning til deling af straffesagsdata og bevismateriale gradvist fra 2026.
Fakta om Straffesystemet
- Straffesystemet understøtter grundlovs-, indgrebs- og beskikkelsessager
- Systemet lanceres i seks pilotretter den 30. januar 2025. Pilotretterne er Retten i Aalborg, Retten på Bornholm, Retten på Frederiksberg, Retten i Hjørring, Retten i Holstebro og Københavns Byret
- Den 18. marts 2025 udrulles systemet til alle byretter. Her vil landsretterne også få en systemløsning, som omhandler fængslingskæremål og øvrige kæremål fra grundlovs-, indgrebs- og beskikkelsessager i byretterne
- Systemet er designet til dommere, jurister og retssekretærer
- I 2023 afsluttede de danske byretter næsten 6.000 grundlovssager, cirka 18.700 indgrebssager og omkring 38.500 beskikkelsesager
- Med digitaliseringen af de tre sagstyper tages første skridt på vejen mod en omfattende digitalisering af straffesagskæden
- Lanceringen er en del af domstolens digitaliseringsprogram, Straffe- og skifteprogrammet, som har til formål at udvikle en ny løsning til straffe- og skifteområderne
- Du kan læse mere om Straffe- og skifteprogrammet via dette link