Arv og testamente
Hvis man ikke har lavet et testamente, så bestemmer arveloven, hvem der er arvinger, og hvordan et dødsbos værdier skal fordeles. Hvis du laver et testamente, kan du selv bestemme over en stor del af den arv, du efterlader, men ikke altid det hele.
Et testamente er nogle beslutninger, som en person træffer og skriver ned om, hvad der skal ske, når han eller hun dør.
Med et testamente kan du fordele din arv meget anderledes, end arveloven bestemmer, og det kan have stor økonomisk betydning for dine arvinger. Derfor skal dit testamente laves uden tvang, og mens du er mentalt tilregnelig. For at sikre dette skal du underskrive testamentet, mens det overværes og bevidnes af enten en notar ved retten eller to vidner. Disse to vidner må ikke have fordel af testamentet.
Her kan du læse mere om testamenter
Hvordan opretter jeg et testamente?
Der er en række krav, der skal opfyldes for, at et testamente er gyldigt. Det skal blandt andet dateres og underskrives, mens en notar eller to uvildige vidner ser det. Deres opgave er at bevidne, at du er tilregnelig og underskriver testamentet af egen fri vilje.
I testamentet kan du beskrive bestemte genstande, beløb eller andele af det samlede dødsbo, som du ønsker, at bestemte personer eller organisationer skal modtage. Du kan også beskrive, hvordan du vil begraves, og hvordan du ønsker, at dit dødsbo skal skiftes.
I hvilke situationer skal jeg lave et testamente?
Hvis du ønsker, at nogle af dine arvinger skal have mere eller mindre, end arveloven bestemmer, kræver det et testamente. Du skal også lave et testamente, hvis du ønsker, at andre end dem, der er dine arvinger ifølge arveloven, skal have del i din arv – det gælder fx fætre og kusiner.
Hvis du ønsker, at en eller flere arvingers arv skal være deres særeje – og altså ikke skal ejes fælles med deres eventuelle ægtefælle – skal det stå i dit testamente.
Hvordan fordeles arven uden et testamente?
Hvis du ikke har oprettet et testamente, er det udelukkende arvelovens regler, der gælder.
Arveloven deler et dødsbo ligeligt mellem din eventuelle ægtefælle og dine eventuelle efterkommere.
Hvis der både er en ægtefælle og efterkommere, når du dør, vil arveloven give din ægtefælle halvdelen af arven, og dine børn skal deles om den anden halvdel. En ægtefælle har dog altid ret til at få et ægtefælleudlæg på op til 870.000 kr. (2024) af jeres fælles bo (850.000 kr. ved dødsfald i 2023).
- Har du efterkommere, men ingen ægtefælle – eller omvendt – vil efterkommerne eller ægtefællen arve det hele
- Hvis du hverken har efterkommere eller ægtefælle, vil dine forældre arve, og hvis dine forældre er døde, vil dine eventuelle søskende eller deres efterkommere arve
- Er der ingen arvinger blandt dine forældre eller deres efterkommere, så arver dine bedsteforældre, og hvis de er døde, arver deres børn som sidste mulighed – altså dine farbrødre, fastre, mostre og morbrødre. Børnene til dine bedsteforældres øvrige efterkommere (dine kusiner og fætre) er ikke arvinger ifølge arveloven
Hvis der ikke findes arvinger blandt ovenstående, og hvis du ikke har testamenteret din arv til andre, går din arv til statskassen.
Du kan finde reglerne om fordeling af arv i arvelovens kapitel 2 og 3
Hvem er tvangsarvinger?
Hvis du har efterkommere og/eller en ægtefælle, kaldes de tvangsarvinger. Tvangsarvingerne har tilsammen krav på ¼-del af din arv, selvom du har lavet et testamente.
Hvis du hverken har ægtefælle eller efterkommere, har du ingen tvangsarvinger, og du kan derfor frit bestemme over hele arven i dit testamente.
Hvad er forskellen på et notartestamente og et vidnetestamente?
Du kan enten få en notar ved en af landets byretter (notartestamente) eller to vidner (vidnetestamente) til at bekræfte, at underskriften på dit testamente er gyldig.
- Hvis dit testamente bliver underskrevet med en notar ved en af landets byretter som vidne, bliver det gemt i Centralregisteret for Testamenter. Testamentet vil derfor automatisk blive fundet, når du dør
- Hvis dit testamente er underskrevet med vidner, skal du selv sørge for at opbevare det, så du er sikker på, at dine efterladte hurtigt finder det, når du dør
Hvordan laver jeg et nødtestamente?
I nødstilfælde – fx ved akut sygdom – kan du lave et midlertidigt nødtestamente, som ikke har samme krav til vidner eller notar.
Hvis du ikke er i stand til at lave et almindeligt testamente, er der ingen særlige krav til udformningen af et nødtestamente. Det kan fx skrives på et stykke papir, i en e-mail, eller det kan optages på en telefon eller en diktafon.
Nødtestamenter er kun gyldige, når de oprettes i nødstilfælde, og de bliver derfor ofte lavet på dødslejet eller ved pludselig sygdom. Et nødtestamente vil derfor som udgangspunkt ikke længere anses for at være gyldigt, hvis det i tre måneder har været muligt at lave et vidnetestamente eller et notartestamente.
Hvordan sikrer jeg, at testamentet er gyldigt?
Uanset hvilket testamente du laver, er det dit eget ansvar, at testamentets indhold er gyldigt.
Vidner og notar sikrer kun, at din underskrift på testamentet er ægte, og de forholder sig ikke til testamentets indhold.
Det kan derfor være en god idé at få en advokat til at hjælpe med at formulere dit testamente.
Skal jeg bruge advokathjælp for at lave testamente?
Der er ikke noget krav om, at et testamente skal laves i samarbejde med en advokat. Det kan dog være en god idé at få hjælp af en advokat, der kan sikre, at testamentets indhold er gyldigt.
Hvordan tilbagekalder eller ændrer jeg i mit testamente?
Du kan som udgangspunkt både tilbagekalde og ændre et vidnetestamente, et notartestamente og et nødtestamente.
Hvis du ønsker at ændre i dit testamente, skal du oprette et tillæg til det.
Hvis du ønsker at tilbagekalde et testamente, skal du oprette et nyt testamente, hvor du tilkendegiver, at dit eksisterende testamente tilbagekaldes helt eller delvist.
Du behøver ikke at tilbagekalde eller ændre dit testamente på samme måde, som da du oprettede dit eksisterende testamente. Et notartestamente behøver eksempelvis ikke at blive tilbagekaldt eller ændret hos en notar.
Hvis dit testamente er gjort uigenkaldeligt, kan det hverken ændres eller tilbagekaldes.
Hvis du ønsker at oprette et notartestamente, skal du tage en kopi af det nye testamente med til notaren. Der skal medbringes billedlegitimation og betales retsafgift på 300 kr.
Hvad betyder det for arven, hvis vi har indgået særeje og ægtepagt?
Hvis et ægtepar har lavet en ægtepagt, kan denne pagt bestemme, at nogle ting eller værdier tilhører den ene eller den anden ægtefælle som særeje - i stedet for at tilhøre begge i fællesskab.
En ægtepagt gælder ofte kun i tilfælde af skilsmisse/separation, men den kan også være lavet, så den gælder, når den ene af ægtefællerne dør. Hvis det sidste er tilfældet, vil den afdødes særeje indgå 100 pct. i dødsboet, mens ægtefællens særeje holdes ude af dødsboet og dermed ikke indgår i arvefordelingen.
Kan jeg testamentere ting eller beløb uden for arvefordelingen?
Du kan i et testamente vælge, at bestemte genstande eller beløb skal arves af bestemte personer. Normalt vil personerne få det som en del af deres arveandel (hvis de arver andet), men du kan skrive i dit testamente, at det skal gives, inden arven fordeles.
Hvis nogen arver noget, inden arven fordeles, kaldes modtageren legatar i stedet for arving.
Hvis du fx testamenterer en værdifuld smykkesamling til ét af dine børn som almindelig arv, vil dette barn få et mindre kontant beløb i arv end de andre arvinger. Testamenterer du i stedet smykkerne til et barn som legatar, vil barnet – ud over smykkesamlingen - få den samme andel af arven som de øvrige børn.
Kan jeg testamentere indbo og personlige ejendele?
Ja. Du kan oprette et særligt indbotestamente, hvor du fordeler almindeligt indbo og personlige ejendele. Der er ingen særlige krav til indbotestamenters udformning, men de skal være dateret og underskrevet. Det skal også være tydeligt, hvem der skal arve hvad.
Et indbotestamente kan stå for sig selv, eller det kan være en tilføjelse til et notar- eller vidnetestamente.
Tingene, der arves på grund af et indbotestamente, vil indgå i arvingernes normale arveandel, medmindre testamentet tydeligt beskriver, at tingene arves, inden den almindelige fordeling mellem arvingerne foretages.
Skal arven fordeles i genstande, beløb eller andele?
Arven kan testamenteres med præcise genstande eller beløb til de enkelte arvinger. Da det kan være svært at vide, hvad et dødsbo præcis ender med at være værd, er det ofte en god idé at fordele arven i andele – fx 1/8-del til A, 1/8 til B, 2/8-dele til C og 4/8 til D.
Uanset hvad du vælger, er det vigtigt, at du beskriver dine ønsker så præcist som muligt, så der ikke opstår tvivl om, hvad du ønsker.
Det kan være en god idé at få hjælp af en advokat, hvis du vil sikre dig, at dit testamentes indhold er gyldigt og let at forstå.
Hvis der opstår uenighed mellem arvinger?
Hvis arvingerne er uenige om:
- hvem der er arvinger
- hvordan de skal dele arven
- hvem der skal have afdødes ting
- om nogen af dem skyldte afdøde penge
- hvordan boet skal behandles
skal boet behandles som bobestyrerbo.
Skifteretten udpeger i så fald en bobestyrer til at behandle boet, hvis ikke afdøde har indsat en bobestyrer i sit testamente.
Bobestyreren afgør, hvordan boet skal administreres. Bobestyreren tager stilling til, hvornår afdødes ting skal sælges, om der skal anlægges sager om penge, afdøde havde til gode, og hvornår boopgørelsen skal udarbejdes. Arvingerne kan klage til skifteretten over bobestyrerens afgørelser. Klagen skal være skriftlig og indleveres til skifteretten senest fire uger efter, at bobestyreren har truffet den afgørelse, der klages over.
Sager om krav, som afdøde havde mod andre, bliver afgjort af skifteretten.
Ordforklaringer
Hvad er et dødsbo?
Et dødsbo er alle de ejendele, værdier og gæld, som en person har, når han/hun dør.
Hvis den afdøde efterlader sig en ægtefælle, og ægteparret ikke har oprettet en ægtepagt, der bestemmer andet, består dødsboet af halvdelen af alle parrets ejendele, værdier og gæld.
Hvad er særeje?
Særeje er en måde, hvorpå du og din ægtefælle kan bestemme, hvordan jeres aktiver og formue skal fordeles mellem jer eller jeres arvinger i tilfælde af skilsmisse eller dødsfald. I kan fx bestemme, at et bestemt aktiv tilhører én af jer og ikke skal indgå i bodelingen ved skilsmisse eller død.
Hvad er en ægtepagt?
En ægtepagt er en aftale mellem dig og din ægtefælle omkring jeres formue. Uden en ægtepagt er udgangspunktet, at jeres formue indgår i et formuefællesskab, hvor hele jeres formue og alle jeres aktiver er jeres fælleseje.
Når I indgår en ægtepagt, kan I fx bestemme, at hele eller dele af jeres formue er særeje i tilfælde af skilsmisse eller separation.
Hvad er en boopgørelse?
En boopgørelse er en oversigt over et dødsbos samlede værdi på opgørelsesdagen, hvor gælden er betalt, og alle ejendele og værdier er solgt eller overtaget af arvinger.
Sidst opdateret: 14. november 2024