Gå til sidens indhold

Det er en svær beslutning at flytte fra hinanden. Især når man har børn sammen. Det kan være så svært, at dine forældre fx ikke kan blive enige om, hvor du skal bo. Her kan du læse om, hvad der sker, når retten skal hjælpe med at afgøre det.

Hvis dine forældre ikke kan blive enige, vil de kunne få hjælp i Familieretshuset. Hvis de stadig ikke finder en løsning, kan de få hjælp af en dommer i familieretten.

Her på siden kan du få svar på nogle af de spørgsmål, som du måske tænker over, hvis du skal til samtale i familieretten.

Hvordan kan en dommer hjælpe?

En dommers arbejde er at løse sager ud fra det, som står i loven.

Når sagerne handler om børn, er det dommerens arbejde at finde en god løsning for dig og dine forældre. Dommeren vil tale med dine forældre om det, og nogle gange kan det også være nødvendigt, at dommeren taler med dig. På den måde får dommeren et godt billede af jeres familie og af de ting, som du tænker på, og som betyder noget for dig.

Hvad sker der under samtalen i retten?

Hvis der skal være en samtale med dig, vil det være i den byret, der ligger tættest på der, hvor du bor. Dine forældre vil få at vide, hvor og hvornår du skal være der. Du vil blive fulgt hen til retten af en, du kender.

Personalet i retten ved, at du kommer og vil gerne hjælpe dig, hvis du er i tvivl om noget.

Samtalen holdes i et almindeligt lokale, oftest i et børnerum, og ikke i en retssal, og vi prøver at gøre det sådan, at du kan føle dig godt tilpas.

Samtalen varer højest en time, og du kan sige alt det, du har lyst til, og også stille spørgsmål. Dine forældre må ikke være med inde til samtalen. 

Hvem er med til samtalen?

Den voksne person, du skal tale med, er særligt uddannet til at tale med og forstå børn. Det hedder en børnesagkyndig. Det kan være den kontaktperson fra Familieretshuset, som du kender og har talt med tidligere. Udover dig og den børnesagkyndige vil dommeren også være til stede.  

Hvis du har søskende, som også går i skole, vil retten også tale med dem.

Hvad bliver jeg spurgt om?

Du vil ofte blive spurgt, om du er glad for at gå i skole, og hvad du laver i din fritid. Du vil nok også blive spurgt om, hvad der gør dig glad, og hvad du er særligt interesseret i. Hvis der er noget, som du ikke er så glad for, vil I måske også komme til at tale om det.

Der er ingen rigtige eller forkerte svar. Dommeren og den børnesagkyndige vil bare gerne vide, hvordan du har det. Du kan sige alt det, du synes, er vigtigt, at dommeren skal vide. Det er vigtigt for dommeren at møde dig og høre på dig, så dommeren kan få løst sagen bedst muligt. Så alt, hvad du siger, vil blive hørt og taget alvorligt. 

Hvad hvis jeg bliver ked af det eller ikke vil svare?

Det er en svær situation, du er i. Det forstår de voksne, du skal tale med, godt. Samtalen foregår stille og roligt. I holder en pause, hvis du får brug for det undervejs. Så taler I videre, når du er klar igen. Du kan også sige stop, hvis du ikke vil være med mere.

Det er op til dig, om du vil svare på de spørgsmål, du bliver stillet.

Du bestemmer, hvis der er noget af det, du har fortalt, som dine forældre ikke må få at vide.

Skal jeg gøre noget inden samtalen?

Du behøver ikke at gøre noget særligt inden samtalen. Hvis der er noget, du synes, er vigtigt at få sagt, kan du skrive det ned på forhånd og tage det med til samtalen.

Hvem bestemmer, hvor jeg skal bo?

Hvis dine forældre ikke kan blive enige, er det dommeren, der bestemmer, hvor du skal bo. Dommeren kan også bestemme, hvornår du skal se den af dine forældre, som du ikke kommer til at bo hos (samvær). 

Det kan være, du selv har nogle ønsker til det, som dommeren skal afgøre. Det vil dommeren gerne høre om. Det kan også være, du har nogle tanker, som du helst ikke vil sige ligeud, fordi du måske er bange for at gøre din mor eller far kede af det. Det kan du stadig godt tale med de voksne om til samtalen. Så aftaler I bagefter, hvilke ting af det, som du har fortalt, som dine forældre ikke må få at vide.

Dommerens arbejde er at finde den bedst mulige løsning for jeres familie. Det er aldrig dit ansvar, hvordan resultatet bliver. Det ved dine forældre godt.

Hvad sker der efter samtalen?

Efter samtalen vil dommeren fortælle dine forældre om samtalen. Hvis der er ting, som du har sagt, at dine forældre ikke må få at vide, fortæller dommeren ikke om det.

Efter samtalen i retten er det dommeren, der bestemmer, hvor du skal bo. Dommeren vil finde den bedst mulige løsning, så jeres familie kan komme videre på den bedst mulige måde.  

Får mine lærere noget at vide?

Lærerne får ikke noget at vide om det, du har sagt til samtalen. Dommeren kan godt bede dine lærere om at skrive til retten, hvordan de synes, at du har det. Det er for at få et klart billede af din hverdag og af, hvordan du har det, når du er i skole.

Lærerne må ikke fortælle om det, de skriver, til andre. Dine skolekammerater får ikke noget at vide.

På hjemmesiden migimidten.dk, som Familieretshuset står bag, kan du få gode råd og læse mere om, hvordan andre børn oplever det, når deres forældre flytter fra hinanden. 
Gå til migimidten.dk

Sidst opdateret: 25. november 2024