Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

01 nov 2023

Grønlands Landsret

En sag om voldtægt - K 238/23

En 39 årig mand blev ved Sermersooq kredsret idømt anbringelse i anstalt i 1 år for at have ved vold eller trussel om vold, at have voldtaget en pige, født den 20. juni 2006, herunder bl.a. mens pigen befandt sig i en situation, hvor hun var ude af stand til at modsætte sig handlingen.

Af Grønlands Landsrets dom af 1. november 2023 fremgår følgende:

Landsretten bemærker, at den på daværende tidspunkt 16-årige pige var datter til mandens kæreste, som i ca. 3 måneder i efteråret 2022 havde boet hos tiltalte. Det lægges til grund, at tiltalte og kvinden havde en seksuel relation, og pigen forklarede bl.a., at hun havde opfattet tiltalte og hendes mor som kærester og derfor tiltalte som en form for farfigur. Natten mellem den 1. og 2. april 2023 drak tiltalte og kvinden i tiltaltes lejlighed, hvor pigen kom på besøg, og tiltalte drak videre i løbet af dagen den 2. april, hvor han havde drukket 5 - 6 øl inden det tidspunkt, hvor kvinden forlod lejligheden og tog på arbejde, og hvor pigen blev i lejligheden for at blive tatoveret af tiltalte.

Pigen har særdeles troværdigt forklaret bl.a., at det var tiltaltes forslag, at tatoveringen skulle placeres under hendes bryst og på tiltaltes foranledning gik de ovenpå i tiltaltes soveværelse, hvor tiltalte fik pigen til at lægge sig på sengen, idet han så bedre kunne tegne tatoveringen, og at det herefter var tiltalte, der tog først pigens BH af, selvom pigen havde rystet på hovedet, og at tiltalte også tog hendes bukser og trusser af og begyndte samlejet.

Pigen har endvidere forklaret, at hun under samlejet var ”frosset” og angst, og at hun lå og kiggede ind i væggen ude af stand til at gøre modstand.

På denne baggrund tiltræder landsretten, at tiltalte er fundet skyldig i overtrædelse af dagældende kriminallovs § 77, stk. 1, nr. 2, i ved overrumpling at have påbegyndt og gennemført et samleje med pigen, der af tiltalte, som følge af den planlagte tatovering, var blevet udnyttet og bragt i en situation, hvor hun oppe i tiltaltes soveværelse lå i tiltaltes seng afklædt og ude af stand til at modsætte sig handlingen.

Efter en samlet vurdering af karakteren af lovovertrædelsen samt under hensyntagen til, at forholdet er begået efter foranstaltningsskærpelsen pr. 1. juli 2022 med 50 % i forhold til det tidligere foranstaltningsniveau, hvis overtrædelsen blev begået overfor personer under 18 år, jf. kriminallovens § 77, stk. 3, tiltræder landsretten kredsrettens fastsættelse af foranstaltningen til anbringelse i anstalt i 1 år.

Landsretten tiltræder endvidere med henvisning til lovovertrædelsens karakter og forurettedes alder, at tortgodtgørelsen er fastsat til 50.000 kr.

Kredsrettens dom stadfæstes.

 

Sagsnummer: K 238/23

Domme med forklaringer (kommer senere)