Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

06 nov 2023

Grønlands Landsret

Kredsrettens beslutning stadfæstet - K 234/23

En 58 årig mand blev ved Sermersooq kredsret idømt at rettighedsfrakendelsen til at udøve virksomhed som regnskabsfører som selvstændig eller ansat opretholdes.

Af Grønlands Landsrets dom af 6. november 2023 fremgår følgende:

Efter kriminallovens § 165, stk. 3, kan den, der indtil videre er frakendt retten til at udøve virksomhed som regnskabsfører, efter 5 års forløb indbringe spørgsmålet om fortsat udelukkelse fra den pågældende virksomhed for retten efter de i § 164, stk. 3, fastsatte regler.

Af kriminallovens § 164, stk. 2, fremgår, at det er en betingelse for at udelukke en person fra at udøve virksomhed, at det udviste forhold begrunder en nærliggende fare for misbrug af stillingen eller hvervet.

Landsretten lægger som ubestridt til grund, at tiltalte ikke i perioden efter Grønlands Landsrets domme i 2002 og 2004 har generhvervet retten til at udøve virksomhed som regnskabsfører.

Karakteren og grovheden af lovovertrædelserne, som tiltalte blev foranstaltet ved i 2002 og 2004 sammenholdt med, at han ved Grønlands Landsret dom fra 2017 blev fundet skyldig i over en periode på 10 år at have udøvet ulovlig myndighedsudøvelse ved i strid med rettighedsfrakendelsen at have udført arbejde som regnskabsfører, begrunder efter landsrettens opfattelse fortsat en sådan nærliggende fare for, at tiltalte vil misbruge et eventuelt erhverv som selvstændig eller ansat, at rettighedsfrakendelsen på nuværende tidspunkt skal opretholdes, jf. kriminallovens § § 165, stk. 3, jf. § 164, stk. 2.

Herefter og uanset tiltaltes personlige situation og hans forklaring for landsretten om, at han nu accepterer de afsagte domme, tiltræder landsretten kredsrettens beslutning om, at rettighedsfrakendelsen for tiltalte til at udøve virksomhed som regnskabsfører som selvstændig opretholdes.

Landsretten bemærker, at tiltalte efter kriminallovens § 164, stk. 3, kan indbringe spørgsmålet om ophævelse af rettighedsfrakendelsen på ny efter 2 års forløb.

Kredsrettens beslutning stadfæstes.

 

Sagsnummer: K 234/23

Domme med forklaringer