Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

07 dec 2023

Grønlands Landsret

Betinget anbringelse i anstalt i 20 dage - K 281/22

En 37 årig mand blev ved Sermersooq kredsret frifundet. Han var tiltalt for overtrædelse af euforiserende stoffer § 27, stk. 1, jf. § 2, jf. bilag 1, liste A, nr. 1 (narkotikahæleri), subsidiært kriminallovens § 111 (hæleri)

Af Grønlands Landsrets dom af 7. December 2023 fremgår følgende:

Tiltalte er tiltalt for den 25. august 2018 på hans daværende adresse i Nuuk at have været i besiddelse af 154.805 kr. hidrørende fra salg af hash (narkohæleri ved overtrædelse af lovgivningen om euforiserende stoffer) og subsidiært fra anden lovovertrædelse, jf. kriminallovens § 111 (hæleri), idet 151.900 kr. blev fundet i et brilleetui og 2.905 kr. i en pung.

Landsretten lægger efter bevisførelsen til grund, at politiet ransagede lejligheden efter tip om, at tiltalte skulle være i besiddelse af en pistol. Politiet fandt ikke en pistol, men fandt oven på køleskabet i lejligheden et brilleetui med 151.900 kr. i kontanter, heraf i en hvid stofpose 60.000 kr. i form af 120 stk. 500 kr. sedler samt yderlige knap 3.000 kr. i tiltaltes pengepung.

Tiltalte har forklaret bl.a., at pengene var lovlige og stammede fra hovedsagelig familiens fiskerierhverv, hvilket ikke støttes af hverken bevægelserne på bankkonti, dokumentation for eksempelvis indtjening fra fiskeri eller anden dokumentation fra eksempelvis Skat om indtægter i virksomheder med tilknytning til tiltalte, der kan forklare besiddelse af et kontantbeløb i den størrelse. På denne baggrund og henset til beløbets størrelse finder landsretten det efter en samlet vurdering af bevisførelsen, herunder også vidnes forklaring, ubetænkeligt at tilsidesætte tiltaltes forklaring som utroværdig, og det er herefter bevist, at pengene udgør udbytte opnået ved ulovlig virksomhed.

Landsretten finder efter bevisførelsen og uden samtidigt fund af eksempelvis hash, regnskaber, digitalvægt, beskeder om køb, salg eller transport af hash m.v. og uanset vidnes forklaring om tiltaltes forbindelse til hashsmuglingsmiljøet, at der ikke er ført det til domfældelse fornødne bevis for den principale tiltale vedrørende narkotikahæleri, og tiltalte findes herefter ved opbevaringen af beløbet, hidrørende fra kriminel virksomhed, skyldig i hæleri, jf. kriminallovens § 111.

Landsretten ændrer herved kredsrettens dom og fastsætter foranstaltningen til betinget anbringelse i anstalt i 20 dage med en prøvetid på 1 år.

Landsretten har ved fastsættelse af foranstaltningen lagt vægt lovovertrædelsens karakter, beløbets størrelse og den lange sagsbehandlingstid, der i det væsentligste ikke skyldes tiltaltes forhold.

Hos tiltalte konfiskeres endvidere det beslaglagte beløb på 153.805 kr., jf. kriminallovens § 166, stk. 2.

Henset til at tiltalte er fundet skyldig i overtrædelse af kriminallovens § 111, idømmes han ikke en tillægsbøde i medfør af kriminallovens § 127, stk. 2, og statskassen betaler sagens omkostninger.

Tiltalte idømmes en betinget anbringelse i anstalt i 20 dage. Fuldbyrdelsen af foranstaltningen udsættes og bortfalder efter en prøvetid på 1 år, hvis tiltalte i prøvetiden ikke begår ny lovovertrædelse.

Hos tiltalte konfiskeres 153.805 kr.

 

Sagsnummer: K 281/22

Domme med forklaringer