Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

12 dec 2023

Grønlands Landsret

Tiltalte blev frifundet ved landsretten - K 250/23

En 26 årig mand blev ved Sermersooq kredsret idømt anbringelse i anstalt i 1 år og 9 måneder og skulle inden 4 uger betale 100.000 kr. til kvinden. Tiltalte havde skaffet sig samleje med kvinden, som befandt sig i en tilstand eller situation, hvor hun var ude af stand til at modsætte sig handlingen.

Af Grønlands Landsrets dom af 12. December 2023 fremgår følgende:

En voterende udtaler:

Af de grunde som er anført af kredsretten, og på baggrund af den af kvindens afgivne forklaring, tiltræder jeg, at tiltalte er fundet skyldig i overtrædelse af kriminallovens § 77, stk. 1, (dagældende § 77, stk. 1, nr. 1 og nr. 2), som anført i kredsrettens dom.

To voterende udtaler:

Det er ubestridt, at tiltalte, kvinden og de andre deltagere til festen hos kvindens kæreste om eftermiddagen den 27. maj 2023 var meget berusede. Kvinden og en anden mand har begge forklaret, at de havde festet og drukket også natten mellem den 26. - 27. maj og fortsat videre om dagen den 27. maj 2023. Af den retskemiske erklæring vedrørende kvinden fremgår, at hendes vedrørende blodprøve udtaget den 27. maj kl. 20:18 var 1,61.   

Disse voterende finder, at kvindens forklaring ikke fremstår med en sådan detaljeret klarhed omkring bl.a. de nærmere omstændigheder omkring selve samlejet eller afslutningen heraf, hvorom hun har forklaret, at hun ikke husker og har mistet hukommelsen, mens hun har forklaret om, at hun i værelset, hvor hun sov ved siden af sin kæreste, blev revet ned på gulvet og at hun råbte, skreg og bevægede sig voldsomt for at få tiltalte, der tog kvælertag på hende, væk, hvilket hendes kæreste overhovedet ikke registrerede. Endvidere fremgår der, ud over mindre mærker på kvindens hals, ikke læsioner på hverken kvindens eller tiltalte, der kan forklare et tumultlignende overgreb på gulvet eller et voldsom kvælertag med vejrtrækningsbesvær til følge, ligesom kvindens efterfølgende reaktion, hvor hun efter episoden vækkede sin kæreste og fortalte, at hun har været ham utro, men ikke at hun er blevet voldtaget, ikke understøtter, at hun har været udsat for voldtægt.

På denne baggrund og efter en samlet vurdering af bevisførelsen i sagen og navnlig sammenholdt med de retsgenetiske undersøgelser, finder disse voterende, at det ikke er bevist med den sikkerhed, der er nødvendig for domfældelse, at tiltalte har udsat eller haft til hensigt at udsætte kvinden for voldtægt, som beskrevet i den rejste tiltale.

Disse voterende stemmer herefter for at frifinde tiltalte.

Der afsiges dom efter stemmeflertallet, jf. retsplejelovens § 106, stk. 1.

Efter udfaldet af skyldsspørgsmålet frifindes tiltalte tillige for påstanden om godtgørelse for tort.

Tiltalte frifindes.

 

Sagsnummer: K 250/23

Domme med forklaringer