Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

24 mar 2023

Grønlands Landsret

Tiltalte idømt anstaltsanbringelse i 3 måneder - K 007/23

En 45 årig mand blev ved Sermersooq kredsret idømt anbringelse i anstalt i 6 måneder for at have udsat sine børn, der på tidspunktet var henholdsvis 8 og 7 år for vold i form af skub, knytnæveslag, kvælergreb ved brug af arm og hænder, samt spark på kroppen med blodtrækninger til følge.

Af Grønlands Landsrets dom af 24. marts 2023 fremgår følgende:

Børnene, der i begyndelsen af 2020 var henholdsvis 8 og 7 år, er begge blevet videoafhørt 2 gange. De første afhøringer fandt sted den 3. juli 2020 og de næste den 16. august 2021.

Forhold 1

Landsretten tiltræder, at børnene overordnet har afgivet troværdige og alderssvarende forklaringer om det passerede ad dette forhold. Forklaringerne støtter hinanden indbyrdes, ligesom fotos og politiattest vedrørende pigen i et vist omfang støtter hendes forklaring om det passerede. Hertil kommer, at forklaringerne indeholder detaljer, som efter landsrettens vurdering ikke kan være indstuderede. Herefter og idet der ikke er grundlag for at antage, at børnene - bevidst eller ubevidst - er blevet påvirket til at forklare som anført, tiltræder landsretten, at der er ført bevis for, at tiltalte har udøvet vold som anført i forhold 1, dog at der er ikke er ført bevis for at sparkene på kroppen, der er tildelt uden fodtøj på, medførte blodudtrækninger.

Forhold 2 og 3

Børnene har ikke afgivet forklaring om disse hændelser i forbindelse med de første videoafhøringer i juli 2020. Hertil kommer, at afhøringerne er foretaget af forskellige afhørere og uden at man ved afhøringen i august 2021 tog udgangspunkt i de tidligere afgivne forklaringer. Herefter og når der henses til indholdet af børnenes forklaringer om disse forhold, finder landsretten, at der foreligger en sådan bevistvivl, at tiltalte frifindes for disse forhold.

Foranstaltningsfastsættelsen

Foranstaltningen fastsættes, henset til voldens karakter og grovhed, herunder at volden er begået over for børn, som tiltalte havde ansvaret for og henset til, at tiltalte tidligere er dømt for vold, til anstaltsanbringelse i 3 måneder.

Tiltalte idømmes anstaltsanbringelse i 3 måneder.

 

Sagsnummer: K 007/23

Domme med forklaringer