Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

23 aug 2023

Grønlands Landsret

Foranstaltningen fastsat til anbringelse i anstalt i 5 år - K 176/23

En 32 årig mand blev ved Sermersooq kredsret idømt 4 år og 6 måneders anbringelse i anstalten for domfældte for at have stukket en anden person med kniv, der forårsagede omfattende blødning, for narkotikahæleri samt at have besiddet 0,64 gram hash til eget forbrug.

Af Grønlands Landsrets dom af 23. august 2023 fremgår følgende:

Forhold 8.

Også efter bevisførelsen for landsretten kan landsretten med samme begrundelse som kredsretten tiltræde, at tiltalte er fundet skyldig i at have stukket F2, flere gange med en køkkenkniv, som anført i den rejste tiltale, og at F2 herved kan have været i livsfare, idet hun uden den lægelige behandling kunne være bragt i en tilstand, som hun ikke havde overlevet. Efter indholdet af den retsmedicinske udtalelse og vidnet, overlæge V1, forklaring, kan det lægges til grund, at tiltalte bl.a. stak V2 lodret ind i brystet med risiko for læsion af vitale organer. Herefter, og i øvrigt af de af kredsretten anførte grunde, tiltræder landsretten, at tiltalte må have anset det som den overvejende sandsynlige følge, at F2 ville dø herved. Med disse bemærkninger stadfæster landsretten, at tiltalte er fundet skyldig i forsøg på manddrab, jf. kriminallovens § 86, jf. § 12.

Forhold 7.

Landsretten finder, at tiltaltes forklaring og de afgivne vidneforklaringer om baggrunden for pengeoverførslerne til tiltaltes bankkonto fremtræder uoverensstemmende, usandsynlige og konstrueret til lejligheden. Landsretten tilsidesætter på denne baggrund forklaringerne som utroværdige. Efter overførslernes karakter, herunder størrelsen og hyppigheden heraf sammenholdt med det oplyste om tiltaltes i forhold hertil beskedne lønindtægter, at der ikke foreligger nærmere dokumentation for overførslerne, og at tiltalte flere gange er dømt for narkotikakriminalitet og øvrig berigelseskriminalitet, finder retten det ubetænkeligt at lægge til grund, at et beløb på ikke under 500.000 kr. strammer fra kriminelle forhold. Det findes således bevist, at tiltalte har gjort sig skyldig i hæleri omfattet af kriminallovens § 111 i overensstemmelse med den rejste tiltale.  

Det tiltrædes med samme begrundelse som kredsretten har anført, at foranstaltningen i forhold 1-6 og 8 er fastsat som sket i medført af de i kredsrettens dom anførte bestemmelser. Efter landsrettens yderligere domfældelse for forhold 7 fastsættes foranstaltningen samlet til anbringelse i anstalt i 5 år, jf. tillige kriminallovens § 111.

Kredsrettens bestemmelse om konfiskation stadfæstes. Hos tiltalte konfiskeres yderligere et par Louis Vuitton sko, en sort Moncler jakke, en hvid Gucci taske, en mobiltelefon og 500.000 kr. i medfør af kriminallovens § 166, stk. 1 og stk. 2.    

Erstatningen til F2 forhøjes i overensstemmelse med tiltaltes anerkendelse til 119.636,50 kr.

Kredsrettens dom stadfæstes med de ændringer, at foranstaltningen fastsættes til anbringelse i anstalt i 5 år.

Hos tiltalte, T, konfiskeres yderligere et par Louis Vuitton sko, en sort Moncler jakke, en hvid Gucci taske, en mobiltelefon og 500.000 kr. 

Erstatningen til F2 forhøjes til 119.636,50 kr., der skal betales inden 14 dage.  

Tiltalte skal delvis betale sagens omkostninger med 10.000 kr. I øvrigt betales sagens omkostninger af statskasse.

 

Sagsnummer: K 176/23

Domme med forklaringer