19 jan. 2024
Grønlands Landsret
Idømt behandling på grønlandsk psykiatrisk hospital - K 045/23
En 28 årig mand blev ved Sermersooq kredsret idømt anbringelse i anstalt i 4 måneder for at have beskadiget en andens legeme, idet sigtede/tiltalte umiddelbart efter ankomst til ovennævnte adresse angreb en mand dels bagfra med en gaffel, hvorved han blev stukket to gange i baghovedet.
Af Grønlands Landsrets dom af 19. januar 2023 fremgår følgende:
Tiltalte og forurettede har i det væsentlige afgivet samstemmende forklaringer om den omhandlede episode. De har begge forklaret, at episoden begyndte med tumult, hvorunder tiltalte bed manden i brystet. Det fremgår af de dokumenterede billeder, at bidet efterlod tydelige bidemærker på mandens bryst. Det må efter de samstemmende forklaringer lægges til, grund at tiltalte bed manden i begyndelsen af forløbet, mens de stod op, og at de senere kom ned og ligge på gulvet, hvor manden holdt fast i tiltalte. Efter forklaringerne anser landsretten det for bevist, at efter manden blev bidt i brystet, tog han fat om halsen på tiltalte, hvilket gav hende vejrtrækningsbesvær. Efter bevisførelsen, herunder forklaringerne og de lægelige oplysninger, anser landsretten det endvidere for bevist, at mens de lå på gulvet, tog tiltalte fat i en gaffel og stak manden i baghovedet.
Efter det beskrevne forløb må tiltalte anses som den angribende part, og mandens halsgreb må anses for en nødværgereaktion. Der er ikke fundet skader på tiltalte, og landsretten anser det efter den samlede bevisførelse ikke for bevist, at hendes handlinger er begået i nødværge. Herefter, og af de grunde kredsretten har anført, stadfæstes kredsrettens bevis vurdering.
Landsretten finder det bevist, at stikkene med gaflen i et vist omfang er fremkaldt af, at tiltalte oplevede, at hun blev forhindret i at trække vejret, hvilket er en formildende omstændighed, jf. kriminallovens § 123, nr. 3.
Efter oplysningerne i den retspsykiatriske erklæring fastsættes foranstaltningen i medfør af kriminallovens § 156, stk. 1, til behandling på grønlandsk psykiatrisk hospital, jf. kriminallovens § 157, stk. 2. Under udskrivning skal hun tillige være under tilsyn af Kriminalforsorgen, der i samråd med den behandlende læge skal være bemyndiget til at træffe bestemmelse om indlæggelse eller genindlæggelse på hospital, jf. kriminallovens § 132, stk. 1, jf. § 157, stk. 2, 2. punktum.
Der fastsættes en længstetid for foranstaltningen på 3 år, jf. kriminallovens § 158, stk. 1, og § 132, stk. 2, 1. punktum. Der er herved taget hensyn til, at stikkene er fremkaldt af den ophidsede sindstilstand.
Kredsrettens dom stadfæstes med den ændring, at tiltalte idømmes behandling på grønlandsk psykiatrisk hospital eller tilsyn deraf. Under udskrivning skal hun tillige være under tilsyn af Kriminalforsorgen, der i samråd med den behandlende læge skal være bemyndiget til at træffe bestemmelse om indlæggelse eller genindlæggelse på hospital.
Længstetiden for foranstaltningen fastsættes til 3 år.
Sagsnummer: K 045/23