Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

29 jan 2024

Grønlands Landsret

Idømt betinget anbringelse i anstalt i 14 dage - K 209/23

En 36 årig mand blev ved Sermersooq kredsret frifundet. Han var tiltalt for uretmæssigt at have afgivet et skud med riffel kal. 30-06 inden for en afstand af 500 meter fra bebyggende områder. Anklagemyndigheden har fremsat påstand om betinget anbringelse i anstalt i 10 dage.

Af Grønlands Landsrets dom af 29. januar 2023 fremgår følgende: 

Af anmeldelsen til vagtcentralen, der er afspillet under hovedforhandlingen, fremgår, at vidnet siger at min ”kæreste har afgivet skud i entreen” og tiltaltes svigermor på spørgsmålet om, hvem der skød, siger at det var tiltalte. Dette sammenholdt med oplysningerne i gerningsstedes undersøgelsen, hvoraf det fremgår, at der i loftet var et hul, svarende til en 30-6 projektil, og at der i taget fandtes et muligt hul efter skud, finder landsretten det godtgjort, at tiltalte i entreen afgav skud. Tiltalte findes derfor skyldig i overensstemmelse med anklageskriftet.

Tiltalte findes herefter skyldig i overtrædelse af kriminallovens § 90. stk. 3. Bestemmelsen blev indsat i kriminalloven ved lovforslag af 9. februar 2022, og af bemærkningerne fremgår, at den foreslåede ændring er udtryk for, at samfundet har skærpet sit syn på skudafgivelse i bebyggede områder, og at der er tale om alvorlig kriminalitet. Det har således været lovgivers hensigt at skærpe foranstaltningerne i denne type overtrædelser af kriminalloven.

Retten anser det for en skærpende omstændighed, at skuddet er afgivet inde i det hus, hvor der befandt sig flere personer, således at foranstaltningen fastsættes til anbringelse i anstalt i 14. dage.

Tiltalte er ikke tidligere foranstaltet, og når henses til de meget gode personlige forhold, finder landsretten at foranstaltningen kan gøres betinget, som nedenfor bestemt.

Tiltalte idømmes betinget anbringelse i anstalt i 14 dage. Fuldbyrdelsen af foranstaltningen udsættes og bortfalder ved udløbet af en prøvetid på 1 år.

 

Sagsnummer: K 209/23

Domme med forklaringer (kommer senere)