Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

26 mar 2024

Grønlands Landsret

Kredsrettens dom ændres - K 041/24

En 23 årig mand blev ved Sermersooq kredsret idømt forvaring samt inden 4 uger betale 100.000 kr. til pigen for at have uberettiget at have skaffet sig adgang til stedet og ved vold eller trusler om vold at have tiltvunget sig andet seksuelt forhold og forsøgt at tiltvinge sig samleje med pigen.

Af Grønlands Landsrets dom af 26. marts 2023 fremgår følgende: 

Sagen for landsretten har bevismæssigt alene vedrørt forhold 8-10 A og D, og forhold 11.

Vedrørende forhold 8-10 A og D

På baggrund af forklaring fra forurettede finder landsretten det bevist, at tiltalte tildelte manden en lussing, da han ikke ville oplyse, hvorfor han var anbragt i anstalten, og at tiltalte i forening med en anden mand ved trusler om vold, fik manden til at udlevere sin mobiltelefon. Han er derfor skyldig i forhold 8-10 A og D og dermed en overtrædelse af kriminallovens § 88, og § 112, stk. 1, nr. 1.

Vedrørende forhold 11

Forurettede, som var tydeligt påvirket under sin forklaring for landsretten, har forklaret bl.a., at han en nat vågnede ved, at tiltalte lå oven på ham. Han forsøgte at kæmpe i mod, mens tiltalte suttede på hans penis. Han har videre forklaret, at han forsøgte at trykke på cellens alarmknap, men at dette ikke lykkedes, da tiltalte holdt ham tilbage, hvorefter tiltalte forsøgte at indføre hans penis i sin anus, hvilket ikke lykkedes, da hans penis ikke var erigerede.

Tiltalte har erkendt, at han har udført oralsex på manden og forsøgt at have analt samleje med manden, men forklaret, at det var efter, at de havde gjort tilnærmelser til hinanden. Tiltalte har for landsretten ikke ønsket at forklare, hvilken opførsel eller tilnærmelser fra mandens side, som gjorde, at han var af den opfattelse, at manden ønskede en seksuel relation med ham.

På denne baggrund og under hensyn til, at mandens forklaring for landsretten herunder om den udøvede tvang fremstod troværdig, at manden straks efter, at cellen blev åbnet, kontaktede vagterne på afdelingen og forklarede om overfaldet, hvilket anstaltsbetjenten har bekræftet, sammenholdt med anstaltsbetjentens beskrivelse af manden, som bange og klart påvirket af situationen, da døren til cellen blev åbnet om morgenen, finder landsretten, at der er ført det til domfældelse fornødne bevis for, at tiltalte den 26. marts 2023 tiltvang sig oralt samleje med manden og efterfølgende forsøgte at tiltvinge sig analt samleje, som beskrevet i anklageskriftet. Tiltalte er derfor skyldig i overtrædelse af kriminallovens § 77, stk. 1, (daværende kriminallovs § 77, stk. 1, nr. 1) jf. til dels § 12.

Foranstaltningen

Tiltalte er nu dømt navnlig for voldtægt af et barn under 12 år ved andet seksuelt forhold og forsøg på voldtægt af barnet, samt voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje af en medindsat på anstalten og forsøg på voldtægt ved analt samleje af samme medindsatte samt røveri. Han er tidligere i december 2019 i kredsretten, hvilken afgørelse blev stadfæstet af landsretten i maj 2020, dømt til anbringelse i anstalten i 2 år for forsøg på voldtægt.

Tiltalte har således fra han var 19 år til 22 år begået tre voldtægtsforsøg og fuldbyrdet to forhold af voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje herunder et overfor et barn under 12 år. Forholdene er begået mod personer af forskellig alder og køn og fremstår meget tilfældighedspræget og grænseløse.

Retslægerådet har konkluderet, at tiltalte på grund af sin personlige egenart og pågående misbrug af rusmidler også fremover vil udgøre en nærliggende fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed, og at anvendelse af forvaring er nødvendig for at forebygge denne fare.

To dommer udtaler

Uanset Retslægerådets vurdering, karakteren af den pådømte kriminalitet, den omstændighed, at tiltalte tidligere er dømt for ligeartet kriminalitet og det hurtige recidiv, finder vi, at der navnlig under hensyn til tiltaltes unge alder ikke fuldt ud er tilstrækkeligt grundlag for at anvende forvaring i stedet for fængsel i medfør af kriminallovens § 161. Vi har herved også lagt vægt på, at det af udtalelsen fra specialpsykolog i psykiatri fremgår, at dele af de udførte test er vanskelige at anvende på den grønlandske population.

En dommer udtaler

Henset til Retslægerådets vurdering, karakteren af den pådømte kriminalitet, den omstændighed, at tiltalte tidligere er dømt for ligeartet kriminalitet og det hurtige recidiv, finder jeg, at det er nødvendigt, at han anbringes i forvaring.

Der træffes afgørelse efter stemmeflertal, hvorfor tiltalte frifindes for påstanden om forvaring.

Alle dommere finder herefter under hensyn til forholdenes karakter og antal, at foranstaltningen skal fastsættes til anbringelsen i anstalt i 4 år og 6 måneder.

Under hensyn til forholdenes karakter fastsættes tortgodtgørelsen til manden som nedenfor bestemt.

Kredsrettens dom ændres, således at foranstaltningen fastsættes til anstaltsanbringelse i 4 år og 6 måneder.

Statskassen betaler sagens omkostninger.

Tiltalte skal inden 14 dage betale 40.000 kr. til manden.

 

Sagsnummer: K 041/24

Domme med forklaringer (kommer senere)