Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

15 apr 2024

Grønlands Landsret

Kredsretsdom ændres til betinget anstaltsanbringelse i 4 måneder -K 274/23

En 22 årig mand blev ved Sermersooq kredsret idømt anbringelse i anstalt i 3 måneder og de 2 andre tiltalte skal insolidum betale tort godtgørelse til forurettede på 15.000 kr. Han havde slået en mand, der lå ned, begyndte at sparke, hvorefter andre unge også slog manden på hovedet og kroppen.

Af Grønlands Landsrets dom af 15. april 2023 fremgår følgende: 

På baggrund af tiltaltes forklaring lægger landsretten til grund, at han var til stede, da en mand den 27. september 2017 kl. 22.15 blev overfaldet. Vidnet har til politiet umiddelbart efter hændelsen forklaret, at tiltalte, da manden lå ned, begyndte at sparke manden, hvorefter andre unge også sparkede og slog manden med knyttet hånd på hovedet og kroppen. Vidnet har i kredsretten forklaret, at han ikke rigtig kunne huske hændelsen, men forholdt sin oprindelige afhøring bekræftet, at han så tiltalte sparke manden. På denne baggrund, og da tiltalte oprindeligt til politiet har erkendt, at han sparkede til manden, finder landsretten det bevist, at tiltalte tildelte forurettede et spark, og at han dermed i forening med uidentificerede gerningsmænd overtrådte kriminallovens § 88, stk. 1. Han frifindes for tiltalen om at have sparket flere gange på kroppen og i hovedet, mens forurettede lå ned og for at have væltet forurettede.

Vedrørende forhold 18 og 19

Landsretten lægger på baggrund af politiattesterne vedrørende vidnerne og de fremlagte fotos af vidnet og skader i hans ansigt og hoved til grund, at de den 1. marts 2021 blev udsat for vold. Det lægges videre til grund, at der var tumult på adressen Niels Hammekensvej 33 i Nuuk, hvor bl.a. vidnet boede. Vidnerne har ikke været i stand til at forklare, af hvem eller hvordan volden blev begået. Der er derfor ikke ført det til domfældelse fornødne bevis for, at tiltalte begik den i forhold 18 og 19 beskrevne vold. Han frifindes derfor i disse forhold. 

Vedrørende forhold 20

Tiltalte har erkendt, at han fratog en genstand og smed den væk. Hans forklaring om, at han troede, det var et våben, og at han derfor smed den væk, tilsidesættes, idet han ikke har kunnet forveksle en mobiltelefon med et våben, når først han havde mobiltelefonen i hånden. Han er derfor skyldig i den rejste tiltale om tingsbeskadigelse efter kriminallovens § 113.

Foranstaltningen fastsættes til 4 måneders betinget anstaltsanbringelse med en prøvetid på 2 år samt en tillægsbøde på 13.500 kr. og førerretsfrakendelse i 3 år og 6 måneder fra endelig dom.

Landsretten har ved fastsættelsen af foranstaltningen lagt væk på navnlig grovheden af røveriet og blufærdighedskrænkelsen, men også på at tiltalte var meget ung, da de groveste forhold blev begået, forholdenes alder og sagsbehandlingstiden, som har betydet, at tiltalte er blevet mere end 18 år, og at der derfor ikke i medfør af kriminallovens § 152, kan fastsættes særlige hjælpeforanstaltninger.

I forhold til prøvetiden har landsretten lagt vægt på antallet af forhold og grovheden af nogle af forholdene.

Kredsrettens dom ændres, således at tiltalte idømmes betinget anstaltsanbringelse i 4 måneder. Fuldbyrdelsen af foranstaltningen udsættes og bortfalder efter en prøvetid på 2 år.

Kredsrettens afgørelse om tillægsbøde og førerretsfrakendelse fra endelig dom stadfæstes.

 

Sagsnummer: K 274/23

Domme med forklaringer (kommer senere)