Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

08 apr 2024

Grønlands Landsret

Kredsrettens dom ændres - K 023/24

En 39 åring mand blev ved Sermersooq kredsret idømt anbringelse i anstalt i 11 måneder for at have forsøgt at komme i besiddelse af 954 g cannabis, hvilket imidlertid mislykkedes, idet pakken blev udtaget til kontrol samt samme dag at have været i besiddelse af 1.772 g cannabis.

Af Grønlands Landsrets dom af 8. april 2023 fremgår følgende: 

Alle overjordiske dele af planter tilhørende slægten cannabis er som udgangspunkt omfattet af Selvstyrets bekendtgørelse om euforiserende stoffer bilag 1, liste B, nr. 59, med undtagelse af hampfrø og hamptaver i isoleret tilstand. Selvstyrets bekendtgørelse om euforiserende stoffer § 1, stk. 4, nr. 1, indeholder dog endnu en undtagelse, hvorefter droger, som indeholder mindre end 0,2 procent THC, og som af en juridisk person er importeret i henhold til en tilladelse fra landslægeembedet, ikke er omfattet Selvstyrets bekendtgørelse om euforiserende stoffer liste 1, bilag B, nr. 59. Af landsembedslægens hjemmeside fremgår, at det ikke kræver tilladelse fra landsembedslægen, hvis man vil importere cannabisprodukter, som indeholder 0 % THC.

På denne baggrund, idet de 1.772 gram cannabis, som tiltalte var i besiddelse af, ikke indeholdt THC, og da tiltalte har forklaret, at han troede, at det var lovligt at være i besiddelsen af cannabissen, som han brugte til lindrende formål, idet han havde set en nyhedsartikel herom, finder landsretten, at det ikke er bevist, at tiltalte har udvist den fornødne uagtsomhed til at blive dømt i overensstemmelse med den rejste tiltale vedrørende de 1.772 gram cannabis uden THC.

For så vidt angår spørgsmålet om konfiskation af de 1.772 gram cannabis finder landsretten, at der fortsat i medfør af retsplejelovens § 166, stk. 2, nr. 1, er grundlag for at foretage konfiskation.

Uanset at tiltalte for landsretten har fragået sin forklaring for kredsretten vedrørende Vujcic-brødrene, finder landsretten, at der ikke er ført det til domfældelse fornødne bevis for, at besiddelsen af de 954 gram cannabis, skete i forening med Vujcic-brødrene, men landsretten finder det bevist, at besiddelsen af cannabissen hovedsagelig var med henblik på videreoverdragelse. Landsretten har herved lagt vægt på navnlig, at der er tale om 954 gram cannabis, og at tiltalte ikke har forklaret om forhold, der kan føre til en anden vurdering.

Idet tiltalte har været tilbageholdt fra den 12. juli 2023 til den 6. december 2023, finder landsretten, at foranstaltningen for besiddelsen af de 954 gram cannabis hovedsagelig med henblik på videreoverdragelse kan anses for udstået med den tid, som tiltalte har været tilbageholdt.

Under hensyn til det væsentligst spørgsmål for landsretten har vedrørt det principielle spørgsmål om besiddelse af cannabis uden indhold af THC, afholdes sagens omkostninger undtagelsesvist i forhold til sagens karakter af statskassen.

Kredsrettens dom ændres, således at foranstaltningen anses for udstået med den tid, som tiltalte har været tilbageholdt.

 

Sagsnummer: K 023/24

Domme med forklaringer (kommer senere)