Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

04 apr. 2024

Grønlands Landsret

Tiltalte fik en bøde på 19.500 kr. - K 042/24

En 37 årig mand blev ved Qaasuitsoq kredsret idømt betinget anbringelse i Anstalten for Domfældte i 15 dage. Han er tiltalt for både vold, spirituskørsel samt kørsel i frakendelsestiden.

Af Grønlands Landsrets dom af 4. april 2023 fremgår følgende: 

På baggrund af forklaringerne lægger landsretten til grund, at tiltalte og kvinden den 18. april 2021 omkring kl. 1.00 var sammen på parkeringspladsen ved Nuuk Centeret, at de begge var berusede, og at der opstod tumult mellem dem. Landsretten lægger videre til grund, at politiet kom til stede, og at politiet kørte kvinden til Jern og Metalskolen, hvor hun gik ind i bygningen.

Det fremgår af politiets rapport af 27. oktober 2021, at kvinden ved mødet med politiet var meget hysterisk over, at tiltalte gik sin vej uden hende, og at hun ønskede at være sammen med ham. Det fremgår videre, at tiltalte og kvinden omkring 30 minutter efter hun var blevet kørt hjem af politiet blev fundet sammen igen, da hun havde taget en taxa ud til tiltalte. Endelig fremgår det af rapporten, at der ikke blev bemærket synlige skader på kvinden, og at hun heller ikke forklarede om vold begået af tiltalte.

Uanset, at det af politiattesten af 18. april 2021 kl. 9.30 fremgår, at kvinden havde adskillige skader i ansigtet, ved øret og på kroppen, at hun havde tyggebesvær, og at hun ved undersøgelsen forklarede, at hun var blevet udsat for vold ved flere knytnæveslag mod ansigtet, kvælertag og vrid/træk af tommelfinger begået af hendes ekskæreste, finder landsretten navnlig under hensyn til, at politiet ingen skader bemærkede på hende, de to gange den 18. april 2021 mellem kl. 1 til 2 de havde kontakt med hende, og at hun hverken ved første eller andet møde med politiet efter, at hun og tiltalte havde været ved Nuuk Centeret nævnte, at hun havde været udsat for vold, at der ikke er ført det til domfældelse fornødne bevis for, at tiltalte begik den i anklageskriftet anførte vold ved Nuuk Centeret den 18. april 2021 omkring kl. 1.00.

Tiltalte har erkendt, at han ved Nuuk Centeret skubbede hende flere gange, men henset til forklaringerne om den tumult der var mellem hende og tiltalte, finder landsretten, at der var tale om en lovovertrædelse af underordnet betydning, som ikke kan henføres under den rejste tiltale. Tiltalte frifindes derfor for den rejste tiltale om overtrædelse af kriminallovens § 88 – vold, i forhold 1.

Skyldsspørgsmålet vedrørende forhold 2 og 3 er ikke anket, og parterne er enige om, at den ubetingede frakendelse af førerretten skal opretholdes uændret.

Vedrørende foranstaltningen for forhold 2 og 3.

Der er for landsretten fremlagt nye oplysninger vedrørende tiltaltes indtægtsforhold. På den baggrund og henset til, at forhold 2 og 3 blev begået i 2021, finder landsretten, at der i overensstemmelse med Højesterets praksis og anklagemyndighedens påstand er grundlag for at nedsætte bøden til 19.500 kr.

Kredsrettens dom ændres, således at tiltalte idømmes en bøde på 19.500 kr.

Den ubetingede frakendelse af førerretten opretholdes uændret.  

 

Sagsnummer: K 042/24

Domme med forklaringer (kommer senere)