Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

03 maj 2024

Grønlands Landsret

Kredsrettens dom stadfæstet og tiltalte blev frifundet - K 001/24

En 60 årig mand blev ved Qaasuitsoq kredsret frifundet. Han var tiltalt for at have tiltvunget sig samleje med en pige, født den 16. juni 2007, idet han greb og holdte hende for munden og slæbte hende ind i sin lejlighed, hvor han afklædte hende og ved fastholdelse tiltvang sig vaginalt samleje.

Af Grønlands Landsrets dom af 3. maj 2023 fremgår følgende: 

Pigen har forklaret, at hun ikke kendte manden, som i vinteren 2019 udsatte hende for en fuldbyrdet voldtægt. Forud for at forholdet blev begået, blev hun taget af manden fra et område tæt på Qeeqi, hvor hun var sammen med nogle venner, og ført til en lejlighed. Lejligheden var ”ikke var helt tæt på” stedet, hvor hun blev taget. I lejligheden tog manden tøjet af hende, lagde hende på sengen, spredte hendes ben og voldtog hende. Hun har forklaret, at hun ikke kan huske store dele af overgrebet og heller ikke, hvordan det sluttede, eller hvordan hun kom væk fra lejligheden. Hun har videre forklaret, at hun efter overgrebet var øm i sine ”nedre dele”. Pigen fortalte først i februar 2021 sin mor om overgrebet. På det tidspunkt oplyste hun ikke noget om mandens identitet, men få dage efter at hun havde fortalt sin mor om overgrebet, viste hun sin mor et billede af manden på Facebook. Pigen har forklaret, at hun blev bekendt med facebookprofilen, da hendes veninde i november fortalte, at hun havde været udsat for en krænkelse begået af manden med profilen. Pigen har forklaret, at hun ikke havde fortalt veninden om voldtægten.

Pigens identifikation af gerningsmanden skete først halvanden år efter overgrebet, og efter at hendes veninde overfor hende havde udpeget manden som en mand, der havde udsat hende for et overgreb. Pigen har under sin afhøring om mandens udseende alene forklaret, at han havde gråsprængt skæg og i øvrigt forklaret, at hun ikke husker meget fra overgrebet eller tiden omkring overgrebet. På denne baggrund, da tiltalte har nægtet sig skyldig, og da der ikke foreligger fysiske beviser, som understøtter, at overgrebet blev begået af ham, finder landsretten, at der ikke er ført det til domfældelse fornødne bevis for, at det var tiltalte, som udsatte pigen for et overgreb. Det af vidnet forklarede, kan ikke føre til en anden vurdering. Landsretten tiltræder derfor kredsrettens frifindelse af tiltalte.

Kredsrettens dom stadfæstes.

 

Sagsnummer: K 001/24

Domme med forklaringer (kommer senere)