Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

16 jul 2024

Grønlands Landsret

Beslutning om salær til bistandsbisiddere

Salæret til en bistandsbisidder fastsættes som udgangspunkt efter taksten for salær til autoriserede forsvarere, der ikke har en juridisk universitetsuddannelse

Af Grønlands Landsrets beslutning af 16. juli 2024 fremgår følgende: 

Landsretten har for nylig den 13. juni 2024 afsagt beslutning i en lignende kæresag nr. A 101/2024, som ligeledes angik størrelsen af salæret til advokat X i en sag, hvor hun var beskikket som bistandsbisidder, jf. retsplejelovens § 333.

Bistandsbisidderens opgaver fremgår af retsplejelovens § 333 og bekendtgørelse nr. 241 af 18. marts 2011. Det fremgår udtrykkeligt af forarbejderne til den oprindelige bestemmelse i retsplejelovens § 333, at der ikke påhviler bisidderen beføjelser og opgaver af retlig karakter. Synspunktet er gentaget i forarbejderne til de senere ændringer til retsplejelovens § 333 ved lov nr. 168/2019 og nr. 572/2022. En bistandsbisidder bliver således ikke honoreret for udarbejdelse af erstatningsopgørelser, kontakt med forsikringsselskaber mv. Det følger endvidere af retsplejelovens § 334, at det er anklagemyndigheden, der skal opgøre og indbringe et eventuelt erstatningskrav, jf. retsplejelovens § 334.

Da bistandsbisidderens opgaver som udgangspunkt ikke kræver juridiske kompetencer, bør der kun undtagelsesvis tilkendes et salær, der overstiger det salær en autoriseret forsvarer, som ikke er cand.jur. vil få tilkendt. Salæret fastsættes med udgangspunkt i den tid, der er brugt i retten. Efter oplysningerne om advokat X´s fremmøde i kredsretten, og idet der i denne sag ikke foreligger særlige omstændigheder, der kan begrunde et højere salær, stadfæstes kredsrettens beslutning.

Kredsrettens beslutning stadfæstes.

 

Sagsnummer: K 121/24