Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

01 jul. 2024

Grønlands Landsret

Skyldig i tre voldsforhold - K 086/24

En 49 årig mand blev idømt anbringelse i anstalt i 10 måneder for at have tildelt en kvinde et knytnæveslag i brystet, hvorved der skete brud på et ribben, tildelt en mand flere spark i maven, hvorved hans tyndtarm blev perforeret samt at have stukket sin samlever med kniv to gange i venstre balle.

Af Grønlands Landsrets beslutning af 1. juli 2024 fremgår følgende: 

Om skyldsspørgsmålet i forhold 3

Tiltalte og den forurettede kvinde har samstemmende forklaret, at de var alene i huset, da de sammen sad og drak. De har samstemmende forklaret, at de undervejs i drikkeriet fik blackout. Det er uomtvistet, at kvinden blev tildelt to knivstik i ballen, mens hun og tiltalte var i huset. Tiltalte har forklaret, at det var ham, som ringede til datteren for at få hjælp, da hun lå på gulvet og blødte. Knivstikkene blev efterfølgende syet af jordemoderen. Det findes på den anførte baggrund ubetænkeligt at lægge til grund, at det var tiltalte, som påførte kvinden de to knivstik i venstre balle.  Landsretten finder derfor tiltalte skyldig i sagens forhold 3.

Om foranstaltningen

Landsretten finder, at foranstaltningen er passende udmålt. Landsretten henviser herved navnlig til, at tiltalte er fundet skyldig i tre voldsforhold, at der er tale om særdeles grov vold i sagens forhold 2 og 3, som nødvendiggjorde akut behandling i form operation, langvarig antibiotikabehandling og sygehusindlæggelse (forhold 2) og syningskrævende stiklæsioner (forhold 3), men også henset til at voldsudøvelsen i forhold 1 havde en sådan kraft, at den resulterede i brud på ribben hos den forurettede med sygehusindlæggelse til følge.

Efter voldsforholdenes grovhed og skader er der ikke grundlag for at gøre foranstaltningen betinget. Heller ikke det forhold, at sagens forhold 1 først afgøres endeligt ved landsrettens ankedom mere end 3 år efter gerningstidspunktet kan føre til, at foranstaltningen gøres betinget. Landsretten bemærker i den forbindelse, at tiltalte – til trods for, at han var klar over, at politiet blev involveret mv. i tilknytning til voldsudøvelsen i sagens forhold 1 – fortsatte med at begå særdeles grov og alvorlig vold ikke blot i februar 2022, men også et halvt år senere i oktober 2022.

Landsretten stadfæster derfor kredsrettens dom.

 

Sagsnummer: K 086/24

Domme med forklaringer (kommer senere)