Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

04 sep. 2024

Grønlands Landsret

Frakendelsestiden fastsættes til 3 år fra endelig dom - K 155/24

En 38 årig mand blev ved Sermersooq kredsret idømt betinget anbringelse i anstalt i 60 dage for at have ført en personbil efter at have indtaget spiritus i et sådant omfang, at alkoholkoncentrationen i blodet under eller efter kørslen havde en mindsteværdi på 1,76 promille.

Af Grønlands Landsrets beslutning af 4. september 2024 fremgår følgende: 

Efter anklagemyndighedens og forsvarerens samstemmende påstand, finder landsretten, at den udmålte betingede anstaltsdom er passende fastsat.

Tiltalte er dømt for en 2. gangs spirituskørsel med en promille på mindst 1,76. Bødestraffen herfor er som udgangspunkt 4 ugers løn. Henset til den lange sagsbehandlingstid, der ikke kan tilskrives tiltalte, finder landsretten, at den forskyldte bødestraf skal bortfalde i overensstemmelse med principperne fastslået i bl.a. Højesterets dom gengivet i TfK 2012.675.

En spirituskørsel som den pådømte vil som udgangspunkt medføre en ubetinget frakendelse af førerretten i 3 år. Retten finder ikke, at der er grundlag for at fravige dette udgangspunkt, heller ikke på grund af ovennævnte sagsbehandlingstid, henset til de bagvedliggende hensyn, der begrunder færdselslovens regler om frakendelse af førerretten.

Kredsrettens dom stadfæstes med de ændringer, at den forskyldte bødestraf bortfalder, og frakendelsestiden fastsættes til 3 år fra endelig dom.

 

Sagsnummer: K 155/24

Domme med forklaringer