Gå til sidens indhold

Højesteret

18 okt 2021

Højesteret

Ikke tilladelse til at modtage besøg i arresten og sende brev til pressen

S, der var varetægtsfængslet som sigtet for bl.a. terrorrelateret kriminalitet, kunne ikke modtage besøg i arresten og sende brev til pressen

Sag 3/2021

Kendelse afsagt den 15. oktober 2021

Anklagemyndigheden
mod
S

S var sigtet for flere forhold af bl.a. terrorrelateret kriminalitet samt kriminalitet med tilknytning til udlandet og en udenlandsk efterretningstjeneste. Han blev varetægtsfængslet, fordi der var bestemte grunde til at antage, at han på fri fod ville unddrage sig og vanskeliggøre forfølgningen.

Under varetægtsfængslingen anmodede S politiet om tilladelse til at modtage besøg af en række journalister, en repræsentant fra Amnesty Internationals danske afdeling og en menneskerettighedsadvokat fra USA og til at sende et brev til pressen. Politiet gav afslag på disse anmodninger.

Højesteret udtalte, at der på tidspunktet for landsrettens afgørelse ikke havde været grundlag for at tilsidesætte politiets vurdering, der lå til grund for afslaget, og hvorefter besøgene og afsendelse af brevet ville kunne have været til skade for efterforskningen og vanskeliggøre forfølgningen i sagen.

Denne risiko ville ikke på tilstrækkelig vis kunne være imødegået ved undtagelse af visse dele af brevet fra afsendelse eller kontrol af besøgene. Den begrænsning i S´s ytringsfrihed, som afslaget indebar, kunne derfor ikke anses for stridende mod grundlovens § 77 eller artikel 10 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Landsretten var nået til samme resultat.

Læs hele kendelsen i sag 3/2021 (pdf)