Gå til sidens indhold

Højesteret

15 okt. 2024

Højesteret

Ny opholdskommune ved flytning fra botilbud

En kommunes betalingspligt for udgifter til en borgers botilbud var ophørt ved borgerens flytning fra botilbuddet til en anden kommune

Sag BS-1512/2024-HJR

Dom afsagt den 15. oktober 2024 

Esbjerg Kommune
mod
Vejen Kommune 


En kommunes betalingspligt for udgifter til en borgers botilbud var ophørt ved borgerens flytning fra botilbuddet til en anden kommune 

A, der havde bopæl i Vejen Kommune, blev af kommunen visiteret til ophold på et botilbud beliggende i en anden kommune. A flyttede den 1. marts 2017 ind på botilbuddet, og Vejen Kommune betalte som opholdskommune for udgifterne til opholdet. Den 16. juni 2017 forlod A botil¬buddet, og han efterlod et brev, hvori der stod, at han var flyttet for at bo hos sin kæ-res¬te i Esbjerg Kommune. A ændrede derudover bl.a. den 26. juni 2017 sin folkeregister¬adres-se til den adres¬se i Esbjerg Kommune, hvor han havde taget ophold. Den 8. juli 2017 flyttede A tilbage på botilbuddet.  

Sagen angik, om det var Vejen eller Esbjerg Kommune, der i medfør af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område skulle anses for opholdskommune for A og dermed afholde udgiften til A’s ophold på botilbuddet efter hans tilbageflytning den 8. juli 2017. 

Højesteret fandt, ligesom landsretten, at det efter en samlet vurdering af sagens oplysninger måtte lægges til grund, at A’s flytning fra botilbuddet til Esbjerg kommune ikke var ment som et midlertidigt ophold i kommunen, men derimod som en varig ændring af opholdssted. På den baggrund kom Højesteret, ligesom landsretten, frem til, at Esbjerg Kommune blev ny opholdskommune for A, og at Esbjerg Kommune derfor skulle betale de udgifter, der var forbundet med A’s efterfølgende ophold på botilbuddet. 

Læs hele Højesterets afgørelse i sag 1512/2024 (pdf)

Læs landsrettens afgørelse i sag 1512/2024 domsdatabasen 

Læs byrettens afgørelse i sag 1512/2024 domsdatabasen