Gå til sidens indhold

Højesteret

23 feb. 2024

Højesteret

Offentliggørelse af billede af terroroffer

Offentliggørelse af et billede af en kvinde dræbt ved en terrorhandling var lovlig

Sag 92/2023
Dom afsagt den 23. februar 2024

Anklagemyndigheden
mod
T


Den 30. oktober 2020 offentliggjorde T en artikel vedrørende en terrorhandling i Frankrig på sit onlinemedie. I artiklen var indsat et billede af en kvinde med overskåret hals.

Der blev rejst tiltale mod T for overtrædelse af straffelovens § 264 d, stk. 2, jf. stk. 1, ved under særligt skærpende omstændigheder uberettiget at have offentliggjort billedet. T blev frifundet i byretten, men blev ved landsrettens dom fundet skyldig i tiltalen og straffet med 3 måneders betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste i 80 timer.

Sagen angik for Højesteret navnlig, om domfældelsen og straffastsættelsen var i overensstemmelse med Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols praksis om afvejning af retten til privatliv efter artikel 8 over for retten til ytringsfrihed efter artikel 10 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Højesteret udtalte, at brug af billeder kan have til formål at dokumentere begivenheder, og at billeder i øvrigt kan have en meget mere umiddelbar og kraftig effekt end det skrevne ord. Brugen af billeder kan således være beskyttet ud fra de hensyn, der ligger bag artikel 10 på grund af den gennemslagskraft, de kan have. På den anden side kan billeder af en voldsom begivenhed bidrage til at forstærke den krænkelse, der ligger i offentliggørelsen.

Højesteret fandt, at artiklens funktion med det ledsagende billede kunne sidestilles med den, de traditionelle medier udøver, således at beskyttelsen af artiklen skulle vurderes efter samme målestok som den, der gælder for den traditionelle presse for så vidt angår beskyttelsen i henhold til artikel 10. Ved vurderingen af hensynet til ytringsfriheden lagde Højesteret betydelig vægt på, at artiklen angik islamistisk terrorisme og således et emne, som har væsentlig samfundsmæssig interesse, og at billedet i den forbindelse blev brugt til at illustrere den bestialske måde, som terrordrabet på kvinden var blevet begået på.

Heroverfor stod hensynet til den myrdede kvindes eftermæle og hensynet til efterladte (privatlivsbeskyttelsen). Højesteret udtalte, at der ved vurderingen af krænkelsen måtte lægges vægt på, at kvinden ikke umiddelbart var genkendelig på billedet, idet hendes venstre arm dækkede den øverste del af ansigtet, og at der ikke var omstændigheder ved billedet, der var egnede til at belaste kvindens eftermæle.

Under de anførte omstændigheder fandt Højesteret, at hensynet til ytringsfriheden vejede tungere end hensynet til privatlivet. Videregivelsen af billedet kunne herefter ikke anses for uberettiget. Højesteret stadfæstede herefter byrettens dom, således at T blev frifundet.

Læs hele dommen i sag 92/2023 (pdf)

Læs landsrettens afgørelse i sag 92/2023 i Domsdatabasen

Læs byrettens afgørelse i sag 92/2023 i Domsdatabasen