Gå til sidens indhold

Højesteret

28 maj 2024

Højesteret

Ikke grundlag for at afvise sag efter retsplejelovens § 368 a

Hjemvisning af ankesag, som landsretten havde afvist i medfør af retsplejelovens § 368 a

Sag BS-4288/2024-HJR
Kendelse afsagt den 28. maj 2024

A
mod
B

Familieretten havde ophævet den fælles forældremyndighed over en nu 12 år gammel pige, C, og tillagt den faren, B, alene. Familieretten havde derudover fastsat, at C skulle have samvær med sin mor, A, i et nærmere angivet omfang. A ankede dommen til landsretten, der afviste sagen i medfør af retsplejelovens § 368 a. Landsretten henviste til, at der ikke var udsigt til, at sagen ville få et andet udfald end i byretten, samt at sagen ikke var principiel, og heller ikke andre grunde talte for, at sagen skulle behandles af landsretten.

Højesteret udtalte, at det følger af retsplejelovens regler om familieretlige sager og forarbejderne hertil, at retsplejelovens § 368 a også finder anvendelse i familieretlige sager. Herefter udtalte Højesteret, at sager om forældremyndighed og bopæl har en sådan særlig betydning for den ankende part, at afvisning efter retsplejelovens § 368 a kun kan finde sted, hvis der foreligger særlige omstændigheder.

Efter en samlet vurdering af sagen fandt Højesteret, at der ikke forelå sådanne særlige omstændigheder, der kunne begrunde en afvisning efter retsplejelovens § 368 a. Højesteret op-hævede derfor landsrettens dom og hjemviste sagen til behandling ved landsretten.

Læs hele kendelsen i sag BS-4288/2024-HJR (pdf)