Gå til sidens indhold

Højesteret

26 jun 2024

Højesteret

Prøvelse af afgørelse om administrativ fratagelse af indfødsret

Afgørelse om administrativ fratagelse af indfødsret tilladt indbragt for domstolene, uanset at fristen på 4 uger var overskredet

Kendelse afsagt den 26. juni 2024

Sag BS-9703/2024-HJR

Udlændinge- og Integrationsministeriet
mod
A

Det følger af indfødsretslovens § 8 B, stk. 3, at den, som har udvist en handlemåde, som er til alvorlig skade for landets vitale interesse, af udlændinge- og integrationsministeren kan fratages sin danske indfødsret, medmindre den pågældende derved bliver statsløs. Efter lovens § 8 F, stk. 1, 1. pkt., kan en sådan afgørelse indbringes for byretten inden 4 uger efter afgørelsens meddelelse. Retten kan efter denne bestemmelses 2. pkt. undtagelsesvis tillade en indbringelse efter 4 uger.

I april 2021 traf Udlændinge- og Integrationsministeriet afgørelse om i medfør af indfødsretslovens § 8 B, stk. 3, at fratage A hans danske statsborgerskab. A indbragte afgørelsen for domstolene efter udløbet af 4-ugersfristen. Spørgsmålet for Højesteret var derfor, om der trods fristoverskridelsen undtagelsesvis var grundlag for at tillade indbringelsen.

Højesteret udtalte, at det efter ordlyden og forarbejderne til indfødsretslovens § 8 F, stk. 1, 2. pkt., må bero på en samlet vurdering, om der uanset søgsmålsfristens udløb skal gives tilladelse til domstolsprøvelse af en afgørelse om fratagelse af dansk indfødsret. I denne vurdering må indgå bl.a., hvorfor den pågældende ikke har overholdt søgsmålsfristen, om vedkommende har indbragt sagen for domstolene i rimelig tid efter at være blevet bekendt med afgørelsen, og om det efter de foreliggende oplysninger er betænkeligt at anse betingelserne for fratagelse af dansk indfødsret for opfyldt.

Højesteret fastslog herefter, at sagen efter de foreliggende oplysninger rejste sådanne spørgsmål om det faktuelle grundlag for afgørelsen om at fratage A hans danske statsborgerskab, at der efter en samlet vurdering var adgang til domstolsprøvelse, uanset at afgørelsen var indbragt efter udløbet af 4-ugersfristen.

Landsretten var nået til samme resultat.

Læs hele kendelsen i sag BS-9703/2024 (pdf)

Læs landsrettens afgørelse

Læs byrettens afgørelse