Gå til sidens indhold

Højesteret

20 jun 2024

Højesteret

Straf i sag om hærværk på Asger Jorn-maleri

1 år og 6 måneders fængsel for hærværk efter straffelovens § 291, stk. 2

Dom afsagt den 20. juni 2024

Sag 113/2023

Anklagemyndigheden
mod
T


Tiltalte som erkendte sig skyldig i hærværk af betydeligt omfang efter straffelovens § 291, stk. 2, havde på Museum Jorn i Silkeborg beskadiget og delvist ødelagt Asger Jorn-maleriet ”Den foruroligende ælling”. Skaden som følge af hærværket blev opgjort til knap 1,9 mio. kr.

Byretten fastsatte straffen til ubetinget fængsel i 1 år og 6 måneder. Landsretten fastsatte straffen til ubetinget fængsel i 1 år.

For Højesteret angik sagen også strafudmålingen, herunder om der var grundlag for at gøre straffen helt eller delvist betinget, eventuelt med vilkår om samfundstjeneste.

Højesteret udtalte, at det ved straffastsættelsen i sager om hærværk må anses som en væsentligt skærpende omstændighed, at hærværket er rettet imod et offentligt udstillet betydningsfuldt maleri mv., der som kunstværk er uerstatteligt.

I den konkrete sag lagde Højesteret ved straffastsættelsen derudover vægt på, at hærværket var nøje planlagt, og at formålet som anført af landsretten var at iscenesætte tiltalte som kunstner. Endelig lagde Højesteret vægt på, at maleriet ved hærværket var påført permanent skade, og at den økonomiske skade var opgjort til ca. 1,9 mio. kr.

Herefter og efter en samlet vurdering af sagen fandt Højesteret, at straffen – uanset at tiltalte ikke tidligere var straffet – skulle fastsættes til fængsel i 1 år og 6 måneder.

Med den samme begrundelse fandt Højesteret, at der ikke var grundlag for at gøre nogen del af fængselsstraffen betinget, heller ikke med vilkår om samfundstjeneste.


Læs hele dommen i sag 113/2023 (pdf)

Læs landsrettens afgørelse i sag 113/2023 i Domsdatabasen

Læs byrettens afgørelse i sag 113/2023 i Domsdatabasen