Gå til sidens indhold

Højesteret

24 jun 2024

Højesteret

Varetægtsfængsling i udleveringssag

Varetægtsfængsling af en person, som de moldoviske myndigheder begærer udleveret

Sag 7/2024
Kendelse afsagt den 24. juni 2024.

Anklagemyndigheden
mod
T

Varetægtsfængsling af en person, som de moldoviske myndigheder begærer udleveret

Ved en straffesag i Moldova blev T i april 2022 idømt 14 års fængsel for at have tildelt to forskellige personer et slag i ansigtet med knyttet hånd, hvorved den ene faldt og pådrog sig alvorlige skader og senere afgik ved døden som følge heraf. Dommen er anket.

T var ikke til stede ved domsafsigelsen, og han blev efterfølgende internationalt efterlyst af de moldoviske myndigheder.

I december 2022 blev T anholdt af politiet i Danmark på baggrund af den internationale efterlysning, hvorefter han blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg, hvor han blev varetægts-fængslet på grund af flugtrisiko.

Ved en kendelse i september 2023 bestemte Retten på Frederiksberg, at T ikke skulle udleveres til strafforfølgning i Moldova. Af retsbogen fremgik, at retten bemærkede, at fristen for varetægtsfængslingen af T nu var udløbet, og at grundlaget for varetægtsfængslingen, som følge af rettens kendelse var bortfaldet. T blev herefter løsladt, men hans pas forblev i politiets varetægt.

Anklagemyndigheden kærede byrettens afgørelse til Østre Landsret med påstand om udlevering. Samtidig nedlagde anklagemyndigheden påstand om, at T skulle varetægtsfængsles under landsrettens behandling af kæresagen med henblik på at sikre hans tilstedeværelse under sagens behandling og efterfølgende udlevering.

Landsretten bestemte ved kendelse i november 2023, at T skulle udleveres til strafforfølgning i Moldova. Der blev ikke i forbindelse med landsrettens behandling af udleveringssagen truffet afgørelse om varetægtsfængslingsspørgsmålet.

Landsrettens kendelse om udlevering af T til strafforfølgning i Moldova blev med Procesbevillings-nævnets tilladelse indbragt for Højesteret i februar 2024.

Anklagemyndigheden fremsatte herefter anmodning om varetægtsfængsling af T under Højesterets behandling af kæresagen. T protesterede imod varetægtsfængsling.

Efter en samlet vurdering af T personlige forhold, herunder oplysningerne om hans begrænsede tilknytning til Danmark og hans tilknytning til Rumænien, hvor han var statsborger, sammenholdt med det oplyste om alvoren af den tiltale, der var rejst mod ham i Moldova, fandt Højesteret, at der forelå bestemte grunde til at antage, at han på fri fod ville unddrage sig strafforfølgning. Betingelserne for varetægtsfængsling var derfor opfyldt.

Højesteret fandt endvidere, at varetægtsfængslingens øjemed ikke kunne opnås med mindre indgribende foranstaltninger.

Anklagemyndighedens anmodning om varetægtsfængsling af T i 4 uger blev herefter taget til følge, jf. udleveringslovens § 32, stk. 2, jf. princippet i retsplejelovens § 769, stk. 4, jf. retsplejelovens § 762, stk. 1, nr. 1.

Læs hele beslutningen i sag 7/2024 (pdf)