Gå til sidens indhold

Højesteret

16 sep. 2024

Højesteret

Beneficial owner-sag

Vurdering efter EU-direktiv og dobbeltbeskatningsoverenskomster af rentebetalinger til udenlandsk selskab

Sag BS-63473-2023-HJR

Dom afsagt den 16. september 2024

Cook Denmark International Holdings ApS
mod
Skatteministeriet

Skattemyndighederne havde truffet afgørelse om, at Cook Denmark International Holdings ApS havde pligt til at indeholde skat af renter, der i 2005, 2006 og 2007 var betalt eller tilskrevet vedrørende to gældsbreve på oprindeligt 900 mio. EUR udstedt til selskabets moderselskab Cook Sweden Finance AB i forbindelse med en omstrukturering af Cook-koncernen omkring årsskiftet 2004/2005.

For Højesteret angik sagen, om beskatningen af renterne skulle frafaldes eller nedsættes efter rente-/royaltydirektivet eller frafaldes efter dobbeltbeskatningsoverenskomsterne med henholdsvis de nordiske lande og USA.

Ifølge rente-/royaltydirektivet skal betalinger af renter, der opstår i en medlemsstat, fritages for enhver form for skat i denne stat, forudsat at den retmæssige ejer af renterne er et selskab i en anden medlemsstat. Højesteret anførte bl.a., at EU-Domstolen har fastslået, at begrebet retmæssig ejer ikke omfatter gennemstrømningsselskaber, og at begrebet er anvendt i direktivet med henblik på bl.a. at forhindre skatteundgåelse og skatteunddragelse. EU-Domstolen har anført en række kriterier, der skal lægges vægt på ved vurderingen af, om der foreligger et gennemstrømningsselskab.

De danske dobbeltbeskatningsoverenskomster med de nordiske lande og med USA indeholder bestemmelser, som indebærer, at renter ikke kan beskattes i Danmark, hvis den retmæssige ejer af renterne er hjemmehørende i en anden kontraherende stat.

Højesteret fandt efter en konkret vurdering, at Cook Sweden Finance ikke var retmæssig ejer af de renter, som sagen angik, og at heller ikke Cook Sweden Finances moderselskab Cook Sweden Holding var retmæssig ejer af renterne, idet begge selskaber var gennemstrømningsselskaber.

Cook Denmark International Holdings havde anført, at hvis ikke Cook Sweden Finance var den retmæssige ejer af renterne, måtte det amerikanske selskab Cook Group anses for at være den retmæssige ejer, og at beskatningen i så fald skulle frafaldes efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og USA. Cook Group ejede Cook Sweden Holding via et selskab i Cayman Islands og havde modtaget en betaling på 140 mio. EUR fra selskabet i Cayman Islands i december 2005 kort efter, at Cook Denmark International Holdings havde betalt 58,9 mio. EUR i renter til Cook Sweden Finance.

Højesteret udtalte, at renterne i sagen var betalt eller tilskrevet gældsbreve på oprindeligt i alt 900 mio. EUR. Cook Group havde efter det oplyste ikke ydet lån i forbindelse med omstruktureringen eller efterfølgende erhvervet gældsbrevene. Den betaling, som Cook Group havde modtaget fra sit datterselskab i Cayman Islands, var ikke betaling af rente, men måtte anses for betaling af udbytte i kraft af ejerforholdet.

Højesteret fandt derfor, at Cook Group ikke kunne anses for at være den retmæssige ejer af renter som anført i af dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og USA. Allerede som følge heraf skulle beskatningen af renterne i Danmark ikke frafaldes efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten.

Landsretten var kommet til samme resultat.

Læs hele Højesterets afgørelse i sag BS-63473/2023-HJR (pdf)

Læs landsrettens afgørelse i sag BS-63473/2023-HJR i Domsdatabasen