Gå til sidens indhold

Højesteret

11 sep. 2024

Højesteret

Ikke erstatningsansvar efter en kvindes selvmord

Ikke erstatning for behandlingsfejl begået af bl.a. et psykiatrisk center, da det ikke var påvist med en vis større sandsynlighed, at patienten ikke havde begået selvmord, hvis fejlene ikke var blevet begået

Sag BS-2601/2024-HJR

Dom afsagt den 11. september 2024

Boet efter A
mod
Ankenævnet for Patienterstatningen

A var i perioden fra den 3. til den 27. oktober 2017 under sin graviditet frivilligt indlagt på Psykiatrisk Center København på grund af blandt andet selvmordstanker.

Ultimo oktober 2017 fødte A sit første barn på Herlev Hospitals fødeafdeling. Den 2. november 2017 blev hun udskrevet fra fødeafdelingen. Efterfølgende begik hun selvmord natten mellem den 4. og 5. november 2017.

Sagen for Højesteret angik, om boet efter A som følge af den behandling, hun modtog på Psykiatrisk Center København og Herlev Hospital, var berettiget til erstatning efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.

Efter lovens § 20, stk. 1, nr. 1, er det en betingelse for erstatning, at en erfaren specialist på det pågældende område under de i øvrigt givne forhold ville have handlet anderledes ved behandling mv. (specialiststandarden). Endvidere er det en betingelse, at skaden med overvejende sandsynlighed kunne være undgået, hvis patienten var blevet behandlet anderledes.

Højesteret udtalte, at det fastslået i retspraksis er, at betingelsen om, at skaden med overvejende sandsynlighed kunne være undgået, hvis patienten var blevet behandlet anderledes, efter omstændighederne kan anses for opfyldt, selv om der ikke består en overvejende, men alene en vis større sandsynlighed for årsagssammenhæng (bevislempelse). Dette kan navnlig være tilfældet, når der klart er begået en ansvarspådragende fejl, når fejlen forøger risikoen for en bestemt skade, og når en sådan skade faktisk er indtrådt. Hvilken grad af større sandsynlighed, der skal foreligge, vil bero på en konkret vurdering i det enkelte tilfælde, bl.a. af fejlens karakter.

Højesteret fandt ligesom landsretten, at såvel Psykiatrisk Center København som Herlev Hospital i forbindelse med behandlingen af A ikke alene havde tilsidesat specialiststandarden, men at der også klart var begået ansvarspådragende fejl. Fejlene bestod i, at Psykiatrisk Center København havde foretaget en mangelfuld psykiatrisk opfølgning efter, at A blev udskrevet fra det psykiatriske center, og at Herlev Hospital ikke før udskrivelsen fra fødeafdelingen havde overvejet psykiatrisk tilsyn af A.

Spørgsmålet for Højesteret var herefter, om det var påvist med en vis større sandsynlighed, at A ikke havde begået selvmord, hvis de nævnte fejl ikke var blevet begået.

Efter en gennemgang af Retslægerådets svar på spørgsmål i sagen – herunder at det ikke var muligt at angive nogen sandsynlighed for, om et tilsyn af en psykiater umiddelbart forud for udskrivelsen fra fødeafdelingen havde forhindret, at A begik selvmord, at det på ingen måde var sikkert, at et tilbud om psykiatrisk tilsyn efter fødslen på Herlev Hospitals fødeafdeling ville have ændret forløbet, idet selvmordstanker kan opstå akut og voldsomt, og at omstændighederne i sagen tydede på, at selvmordet var en følge af en pludselig og uforudsigelig indskydelse – fandt Højesteret, at det ikke var påvist med en vis større sandsynlighed, at A ikke havde begået selvmord, hvis fejlene ikke var blevet begået.

Højesteret frifandt herefter Ankenævnet.

Landsretten var nået til samme resultat.

Læs hele Højesterets afgørelse i sag BS-2601/2024-HJR

Læs hele Landsrettens afgørelse i sag BS-2601/2024-HJR i Domsdatabasen 

Læs hele Byrettens afgørelse i sag BS-2601/2024-HJR i Domsdatabasen